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SENATE BILL No. 1905

Introduced by Senator Sher

February 24, 2000

An act to amend Sections 798.4, 798.23, 798.56, and 798.58 of
the Civil Code, relating to mobilehome parks.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1905, as introduced, Sher. Mobilehomes parks:
homeowners: renting.

Existing law defines a mobilehome park as land where 2 or
more mobilehome sites are rented or offered for rent to
accommodate mobilehomes for human habitation.

This bill would revise the definition of mobilehome park to
include land where 2 or more mobilehomes are rented, or
held out for rent, for human habitation.

Existing law provides that the owner of any park, and a
person employed by the owner, is subject to all rules and
regulations of the mobilehome park, with specified exceptions
regarding the age of residents and guests and acts undertaken
in the course of the owner’s maintenance, management, and
business operation responsibilities. Existing law further
provides that these provisions do not validate, invalidate, or
express a legislative policy in favor of, or opposing, a rule
regarding the subletting of a mobilehome park space by a
tenant.

This bill would delete the provisions concerning the
subletting of a mobilehome park space by a tenant and the
status of legislative policy in this regard. The bill would instead
provide that ownership, as defined, or management of a park,
or both, may adopt rules permitting or prohibiting the renting
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of mobilehomes by homeowners, and if renting by
homeowners is prohibited, ownership and management
would also be precluded from doing so. If renting by
homeowners is permitted, ownership and management
would be authorized to adopt reasonable rules in this regard
including, but not limited to, specified items. The bill would
provide that its provisions do not apply to a rental agreement
that explicitly prohibit or permit renting of mobilehomes
entered into prior to January 1, 2001, notwithstanding a
provision that incorporates mobilehome park rules and
regulations into the rental agreement.

Existing law provides that a tenancy in a mobilehome park
may be terminated only for specific reasons, one of which is
a change of use of the park or any portion thereof.

This bill would provide that a change of use for the purpose
of terminating a tenancy in a mobilehome park does not
include the purchase by ownership or management of existing
mobilehomes in a mobilehome park for the purpose of renting
those mobilehomes and their sites, or both, to renters. This bill
would also state that the Legislature finds that owners of
mobilehomes in mobilehome parks are entitled to unique
protection from actual and constructive eviction.

Existing law prohibits a tenancy in a mobilehome park from
being terminated to make the homeowner’s site available for
a person who purchased a mobilehome from a park owner or
his agent.

This bill would revise the above provisions to also prohibit
a tenancy in the mobilehome park from being terminated to
make the homeowner’s site available for a person who
purchased or proposes to purchase, or who rents or proposes
to rent, a mobilehome from a park owner or the owner’s
agent.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 798.4 of the Civil Code is
amended to read:
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798.4. ‘‘Mobilehome park’’ is an area of land where
two or more mobilehomes are rented, or held out for
rent, for human habitation, or two or more mobilehome
sites are rented, or held out for rent, to accommodate
mobilehomes used for human habitation, or both.

SEC. 2. Section 798.23 of the Civil Code is amended
to read:

798.23. (a) The owner of the park, and any person
employed by the park, shall be subject to, and comply
with, all park rules and regulations, to the same extent as
residents and their guests.

(b) This Subdivision (a) of this section shall not apply
to either of the following:

(1) Any rule or regulation that governs the age of any
resident or guest.

(2) Acts of a park owner or park employee which are
undertaken to fulfill a park owner’s maintenance,
management, and business operation responsibilities.

(c) This section shall not affect in any way, either to
validate or invalidate, nor does this section express a
legislative policy judgment in favor of or against, the
enforcement of a park rule or regulation which prohibits
or restricts the subletting of a mobilehome park space by
a tenant. (1) The ownership or management, or both,
may adopt rules permitting or prohibiting renting of
mobilehomes by homeowners in the park and rules
requiring that mobilehomes in the park be occupied by
their owners. If the ownership or management, or both,
adopts rules prohibiting the renting of mobilehomes by
tenants or rules requiring that mobilehomes be occupied
by their owners, the ownership and management may
not rent mobilehomes in the park. When adopting a rule
permitting the renting of mobilehomes, the ownership or
management, or both, may also adopt reasonable rules
regarding implementation of the rules, including, but not
limited to, the following:

(A) The ownership and management may approve
the prospective renter.

(B) The minimum term of the rental may be fixed.
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(C) The renter may be required to comply with all
rules and regulations of the park.

(D) The homeowner may remain liable for the
mobilehome park rent and other park charges.

(E) The mobilehome owner may be required to
prosecute an action for unlawful detainer, pursuant to
Chapter 4 (commencing with Section 1159) of Title 3 of
Part 3 of the Code of Civil Procedure, in order to remove
the renter from the mobilehome park for the renter’s
violation of the rules and regulations of the park.

(F) The failure of the mobilehome owner to secure the
renter’s compliance with the rules and regulations of the
park may result in the termination of the homeowner’s
tenancy in the mobilehome park.

(2) This subdivision does not apply to a rental
agreement entered into prior to January 1, 2001, that
explicitly prohibits or permits renting of a mobilehome,
notwithstanding a provision that incorporates
mobilehome park rules and regulations into the rental
agreement.

(3) For the purposes of this section and Section 798.56,
ownership means the owner of the park.

SEC. 3. Section 798.56 of the Civil Code is amended
to read:

798.56. A tenancy shall be terminated by the
management only for one or more of the following
reasons:

(a) Failure of the homeowner or resident to comply
with a local ordinance or state law or regulation relating
to mobilehomes within a reasonable time after the
homeowner receives a notice of noncompliance from the
appropriate governmental agency.

(b) Conduct by the homeowner or resident, upon the
park premises, that constitutes a substantial annoyance to
other homeowners or residents.

(c) Conviction of the homeowner or resident for
prostitution or a felony controlled substance offense if the
act resulting in the conviction was committed anywhere
on the premises of the mobilehome park, including, but
not limited to, within the homeowner’s mobilehome.
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However the tenancy may not be terminated for the
reason specified in this subdivision if the person convicted
of the offense has permanently vacated, and does not
subsequently reoccupy, the mobilehome.

(d) Failure of the homeowner or resident to comply
with a reasonable rule or regulation of the park that is part
of the rental agreement or any amendment thereto.

No act or omission of the homeowner or resident shall
constitute a failure to comply with a reasonable rule or
regulation unless and until the management has given
the homeowner written notice of the alleged rule or
regulation violation and the homeowner or resident has
failed to adhere to the rule or regulation within seven
days. However, if a homeowner has been given a written
notice of an alleged violation of the same rule or
regulation on three or more occasions within a 12-month
period after the homeowner or resident has violated that
rule or regulation, no written notice shall be required for
a subsequent violation of the same rule or regulation.

Nothing in this subdivision shall relieve the
management from its obligation to demonstrate that a
rule or regulation has in fact been violated.

(e) (1) Nonpayment of rent, utility charges, or
reasonable incidental service charges; provided that the
amount due has been unpaid for a period of at least five
days from its due date, and provided that the homeowner
shall be given a three-day written notice subsequent to
that five-day period to pay the amount due or to vacate
the tenancy. For purposes of this subdivision, the five-day
period does not include the date the payment is due. The
three-day written notice shall be given to the homeowner
in the manner prescribed by Section 1162 of the Code of
Civil Procedure. A copy of this notice shall be sent to the
persons or entities specified in subdivision (b) of Section
798.55 within 10 days after notice is delivered to the
homeowner. If the homeowner cures the default, the
notice need not be sent. The notice may be given at the
same time as the 60 days’ notice required for termination
of the tenancy.
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(2) Payment by the homeowner prior to the
expiration of the three-day notice period shall cure a
default under this subdivision. If the homeowner does not
pay prior to the expiration of the three-day notice period,
the homeowner shall remain liable for all payments due
up until the time the tenancy is vacated.

(3) Payment by the legal owner, as defined in Section
18005.8 of the Health and Safety Code, any junior
lienholder, as defined in Section 18005.3 of the Health and
Safety Code, or the registered owner, as defined in
Section 18009.5 of the Health and Safety Code, if other
than the homeowner, on behalf of the homeowner prior
to the expiration of 30 calendar days following the mailing
of the notice to the legal owner, each junior lienholder,
and the registered owner provided in subdivision (b) of
Section 798.55, shall cure a default under this subdivision
with respect to that payment.

(4) Cure of a default of rent, utility charges, or
reasonable incidental service charges by the legal owner,
any junior lienholder, or the registered owner, if other
than the homeowner, as provided by this subdivision,
may not be exercised more than twice during a 12-month
period.

(5) If a homeowner has been given a three-day notice
to pay the amount due or to vacate the tenancy on three
or more occasions within the preceding 12-month period,
no written three-day notice shall be required in the case
of a subsequent nonpayment of rent, utility charges, or
reasonable incidental service charges.

In that event, the management shall give written
notice to the homeowner in the manner prescribed by
Section 1162 of the Code of Civil Procedure to remove the
mobilehome from the park within a period of not less than
60 days, which period shall be specified in the notice. A
copy of this notice shall be sent to the legal owner, each
junior lienholder, and the registered owner of the
mobilehome, if other than the homeowner, as specified
in paragraph (b) of Section 798.55, by certified or
registered mail return receipt requested within 10 days
after notice is sent to the homeowner.
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(6) When a copy of the 60 days’ notice described in
paragraph (5) is sent to the legal owner, each junior
lienholder, and the registered owner of the mobilehome,
if other than the homeowner, the default may be cured
by any of them on behalf of the homeowner prior to the
expiration of 30 calendar days following the mailing of the
notice, if all of the following conditions exist:

(A) A copy of a three-day notice sent pursuant to
subdivision (b) of Section 798.55 to a homeowner for the
nonpayment of rent, utility charges, or reasonable
incidental service charges was not sent to the legal owner,
junior lienholder, or registered owner, of the
mobilehome, if other than the homeowner, during the
preceding 12-month period.

(B) The legal owner, junior lienholder, or registered
owner of the mobilehome, if other than the homeowner,
has not previously cured a default of the homeowner
during the preceding 12-month period.

(C) The legal owner, junior lienholder or registered
owner, if other than the homeowner, is not a financial
institution or mobilehome dealer.

If the default is cured by the legal owner, junior
lienholder, or registered owner within the 30-day period,
the notice to remove the mobilehome from the park
described in paragraph (5) shall be rescinded.

(f) Condemnation of the park.
(g) Change of use of the park or any portion thereof,

provided:
(1) The management gives the homeowners at least 15

days’ written notice that the management will be
appearing before a local governmental board,
commission, or body to request permits for a change of
use of the mobilehome park.

(2) After all required permits requesting a change of
use have been approved by the local governmental
board, commission, or body, the management shall give
the homeowners six months’ or more written notice of
termination of tenancy.

(3) If the change of use requires no local governmental
permits, then notice shall be given 12 months or more
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prior to the management’s determination that a change
of use will occur. The management in the notice shall
disclose and describe in detail the nature of the change of
use.

(3)
(4) The management gives each proposed

homeowner written notice thereof prior to the inception
of his or her tenancy that the management is requesting
a change of use before local governmental bodies or that
a change of use request has been granted.

(4)
(5) The notice requirements for termination of

tenancy set forth in Sections 798.56 and 798.57 shall be
followed if the proposed change actually occurs.

(5)
(6) A notice of a proposed change of use given prior to

January 1, 1980, that conforms to the requirements in
effect at that time shall be valid. The requirements for a
notice of a proposed change of use imposed by this
subdivision shall be governed by the law in effect at the
time the notice was given.

(h) The report required pursuant to subdivisions (b)
and (i) of Section 65863.7 of the Government Code shall
be given to the homeowners or residents at the same time
that notice is required pursuant to subdivision (g) of this
section.

(i) For purposes of this section, ‘‘financial institution’’
means a state or national bank, state or federal savings
and loan association or credit union, or similar
organization, and mobilehome dealer as defined in
Section 18002.6 of the Health and Safety Code or any
other organization that, as part of its usual course of
business, originates, owns, or provides loan servicing for
loans secured by a mobilehome.

(j) For the purposes of subdivision (g), change of use
does not include the purchase of existing mobilehomes in
a mobilehome park by ownership or management, or
both, for the purpose of renting those mobilehomes and
their sites, or both, to renters.
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The Legislature finds and declares that the owners of
mobilehomes situated in mobilehome parks are entitled
to unique protection from actual or constructive eviction,
such as that resulting from a purported change of use of
a mobilehome park by ownership or management, or
both, with the intent to continue operating the
mobilehome park as a residential facility by renting
mobilehomes or their sites, or both, that have been
acquired from park residents after a notice of a proposed
change of use or a notice of closure.

SEC. 4. Section 798.58 of the Civil Code is amended
to read:

798.58. No tenancy shall be terminated for the
purpose of making a homeowner’s site available for a
person who purchased or proposes to purchase, or rents
or proposes to rent, a mobilehome from the owner of the
park or his the owner’s agent.

O


