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AMENDED IN SENATE APRIL 10, 2000

SENATE BILL No. 1746

Introduced by Senator Figueroa
(Coauthor: Senator Solis)

(Coauthors: Assembly Members Havice, Kuehl, Machado,
and Washington)

February 23, 2000

An act to amend Section 1373.65 of the Health and Safety
Code, relating to health care service plans.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1746, as amended, Figueroa. Health care service plan:
termination of provider: notification: enrollee.

Existing law provides for the regulation and licensing of
health care service plans by the Department of Managed
Care, effective no later than July 1, 2000, or earlier, pursuant
to an executive order of the Governor. A willful violation of
the provisions governing health care service plans is a crime.

Existing law requires a health care service plan 30 days prior
to termination of a contract with a medical group or individual
practice association to provide affected enrollees with a
written notice of the change. Existing law permits the plan
when terminating a contractual arrangement with an
individual provider within a medical group or individual
practice association to have that group or association notify
the enrollees who are patients of that provider.

This bill would require the health care service plan to notify
enrollees when terminating the contractual arrangement
with an individual provider, and would specify the method for
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delivering written notice, and the procedure to follow if the
written notice is returned as undeliverable. The bill would
require the notice to provide instructions for enrollees to
choose a new  ‘‘gatekeeper’’ ‘‘primary care provider’’ and
would define that term. The bill would permit an enrollee to
self-refer under specified conditions. The bill would require
the waiver by the plan of enrollee copayments for emergency
treatment under specified conditions. The bill would exempt
from these requirements a health care service plan contract
that provides benefits through preferred provider contractual
arrangements, if the plan does not require the enrollee to
choose a primary care provider.

Because a violation of this bill’s requirements with respect
to a health care service plan would be a crime, this bill would
impose a state-mandated local program by creating a new
crime.

The California Constitution requires the state to reimburse
local agencies and school districts for certain costs mandated
by the state. Statutory provisions establish procedures for
making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required
by this act for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1373.65 of the Health and Safety
Code is amended to read:

1373.65. (a) Thirty days prior to terminating, for any
reason, a contract with a medical group, individual
practice association, or individual provider, the plan shall
provide written notice of the termination to enrollees
who are at that time receiving a course of treatment from
a provider of that medical group, individual practice
association, or individual provider, or are designated as
having selected that medical group, individual practice
association, or individual provider for their care. The
notice shall include instructions on selecting a new
gatekeeper primary care provider.
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(b) When a plan terminates a contractual
arrangement with an individual provider within a
medical group or individual practice association, the plan
may request that the medical group or individual practice
association notify the enrollees who are patients of that
provider of the termination.

(c) A plan shall disclose the reasons for the termination
of a contract with a provider to the provider only when
the termination occurs during the contract year.

(c)
(d) Notwithstanding subdivision (b), whenever a plan

indicates that a provider’s contract is being terminated
for quality of care reasons, it shall state specifically what
those reasons are.

(d) (1)
(e) An enrollee shall not be required to have the

approval of a gatekeeper primary care provider, and all
self-referrals within the health care service plan shall be
approved until a gatekeeper primary care provider is
assigned or chosen, if either of the following occur:

(A)
(1) The enrollee has not been notified pursuant to

subdivision (a) that his or her gatekeeper primary care
provider has ceased to be affiliated with the health care
service plan.

(B)
(2) The enrollee has not chosen a gatekeeper primary

care provider after receiving the notice required by
subdivision (a) and the health plan has not assigned the
enrollee a gatekeeper primary care provider within 30
days of that notice.

(3) If an enrollee is not required to have the approval
of a gatekeeper pursuant to paragraph (2), copayments

(f) If an enrollee is required to have the approval of a
primary care provider for emergency services and has
not been notified pursuant to subdivision (a),
copayments which would appear reasonable to a prudent
person for emergency treatment provided in or out of the
health care service plan shall be waived by the health care
service plan.
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(e)
(g) All notifications required by this section shall be by

United States mail. If an enrollee’s premiums are paid in
full or in part by the enrollee’s employer, notice shall be
mailed to the employer at the same time it is mailed to the
enrollee. If the notice to the enrollee is returned as
undeliverable, the person responsible for providing the
notice shall telephone the enrollee. If telephone contact
cannot be completed, the health care service plan shall
notify the enrollee upon the first subsequent contact that
the enrollee has with the health care service plan.

(f)
(h) (1) For purposes of this section ‘‘gatekeeper’’

means a primary care provider ‘‘, primary care provider’’
means a physician whose initiation or approval of a
referral of an enrollee to a specialist or for procedures not
performed by the primary care provider is required by
the health care service plan before the plan will authorize
the referral.

(2) For purposes of this section, a specialist may be a
primary care provider, but only for those enrollees whose
specialist meets the criteria of paragraph (1).

(i) This section is not applicable to a health care
service plan contract that provides benefits to enrollees
through preferred provider contracting arrangements if
the plan does not require the enrollee to choose a primary
care provider.

SEC. 2. No reimbursement is required by this act
pursuant to Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution because the only costs that may be incurred
by a local agency or school district will be incurred
because this act creates a new crime or infraction,
eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section
17556 of the Government Code, or changes the definition
of a crime within the meaning of Section 6 of Article
XIII B of the California Constitution.
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