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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 3, 2000

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2083

Introduced by Assembly Member Briggs

February 22, 2000

An act to amend Section 14504 of the Public Resources
Code, relating to beverage containers.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2083, as amended, Briggs. Beverage containers: fruit
juice.

The existing California Beverage Container Recycling and
Litter Reduction Act requires a distributor of specified
beverage containers to pay a redemption payment to the
Department of Conservation for each beverage container, as
defined, sold or transferred, for deposit in the California
Beverage Container Recycling Fund. ‘‘Beverage’’ is defined,
for purposes of the act, to include, among other things,
specified noncarbonated fruit drinks, if those products are
sold in plastic, glass, bimetal, or aluminum containers in liquid,
ready-to-drink form and intended for human consumption.

This bill would exempt from the definition of ‘‘beverage’’
for purposes of the act, 100% fruit juice in a container of any
size that is used for a public or private school institutional
breakfast, lunch, or snack program pursuant to specified
provisions of state or federal law or to satisfy federal or state
nutritional content requirements plastic portion-controlled
container or a nonrigid plastic pouch of 8 ounces or less, that
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is used for a breakfast, lunch, or snack program at a public or
private elementary or secondary school, health facility,
residential care facility, or other institution.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. The Legislature finds and declares that
a financial impact upon public and private school lunch
programs was an unintended result of the expansion of
Section 14504 of the Public Resources Code, by Senate Bill
332 of the 1999–2000 Regular Session of the Legislature,
when noncarbonated beverages containing fruit juice
were included within the California Beverage Container
Recycling and Litter Reaction Act. The Legislature
further finds and declares that the food products used in
those programs fulfills federal and state nutritional
requirements, and therefore should be exempted from
the California Beverage Container Recycling and Litter
Reaction Act.

SEC. 2. Section 14504 of the Public Resources Code is
amended to read:

14504. (a) Except as provided in subdivision (b),
‘‘beverage’’ means any of the following products, if those
products are in liquid, ready-to-drink form, and are
intended for human consumption:

(1) Beer and other malt beverages.
(2) Wine and distilled spirit coolers.
(3) Carbonated water, including soda and carbonated

mineral water.
(4) Noncarbonated water, including noncarbonated

mineral water.
(5) Carbonated soft drinks.
(6) Noncarbonated soft drinks and ‘‘sport’’ drinks.
(7) Except as provided in paragraphs (4) and (5) of

subdivision (b), noncarbonated fruit drinks that contain
any percentage of fruit juice.

(8) Coffee and tea drinks.
(9) Carbonated fruit drinks.
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(b) ‘‘Beverage’’ does not include any of the following:
(1) Any product sold in a container that is not an

aluminum beverage container, a glass container, a plastic
beverage container, or a bimetal container.

(2) Wine, or wine from which alcohol has been
removed, in whole or in part, whether or not sparkling or
carbonated.

(3) Milk, medical food, or infant formula.
(4) One hundred percent fruit juice in containers that

are 46 ounces or more in volume.
(5) One hundred percent fruit juice in a container of

any size that is used for a public or private school
institutional breakfast, lunch, or snack program pursuant
to Chapter 9 (commencing with Section 49400) of Part 27
of the Education Code or the National School Lunch Act,
as amended (Chapter 13 (commencing with Section
1751) of Title 42 of the United States Code) or to satisfy
federal or state nutritional content requirements.

(5) One hundred percent fruit juice in a plastic
portion-controlled container or a nonrigid plastic pouch,
of eight ounces or less, that is used for a breakfast, lunch,
or snack program at a public or private elementary or
secondary school, health facility, as defined in Section
1250 of the Health and Safety Code, residential care
facility for the elderly, as defined in Section 1569.2 of the
Health and Safety Code, or other institution.
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