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CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 535

Introduced by Assembly Member Reyes

February 18, 1999

An act to add Section 2889.4 to the Public Utilities Code,
relating to telecommunications.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 535, as introduced, Reyes. Telecommunications:
services.

Existing law requires telephone corporations to provide
specified customer and subscriber services.

This bill would require a local exchange service provider
that automatically provides custom calling or enhanced
calling telephone services billed on a per use basis to a
residential subscriber of basic exchange service to notify all
residential subscribers of those services by including in the
regular bill for service a postcard with return postage
guaranteed, listing the names and descriptions of each service
to be billed on a per use basis, and the cost of each use. The
bill would prohibit that service provider from providing any
service listed on the postcard to a subscriber without the
authorization of the subscriber to those services, as
prescribed. The bill would, except as specified, exempt
residential subscribers from liability for any charge for the use
of a telephone service billed on a per use basis unless the
service provider has received that authorization. The bill
would authorize a residential subscriber that has authorized
the provision of telephone services billed on a per use basis to
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file a claim with the service provider for the reimbursement
of charges for the inadvertent or unauthorized use of
telephone services billed on a per use basis, and would require
the service provider to reimburse that subscriber under those
circumstances.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 2889.4 is added to the Public
Utilities Code, to read:

2889.4. (a) A local exchange service provider that
automatically provides custom calling or enhanced
calling telephone services billed on a per use basis to a
residential subscriber of basic exchange service shall
notify all residential subscribers by including in the
regular bill for service a postcard with return postage
guaranteed, listing the names and descriptions of each
service offered by the service provider, to be billed on a
per use basis, and the cost of each use, including
information on applicable charges such as tolls for a
connected call. The service provider may not provide any
service listed on the postcard notice to a subscriber
without the authorization of the subscriber to those
services, as indicated by the return of the postcard to the
service provider with the subscriber’s signature,
telephone number, and service address.

(b) (1) Except as specified in paragraph (2), a
residential subscriber may not be liable for any charge for
the use of a telephone service billed on a per use basis
unless the service provider has received authorization
from that subscriber pursuant to subdivision (a).

(2) A current subscriber may be liable for any charge
for the use of a telephone service billed on a per use basis
used within 14 days from the date that notification was
sent by the service provider pursuant to subdivision (a),
but may not be liable for charges incurred thereafter,
unless the service provider has received authorization
from that subscriber pursuant to subdivision (a).
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(c) A residential subscriber that has authorized the
provision of telephone services billed on a per use basis in
accordance with subdivision (a) may file a claim with the
service provider for the reimbursement of charges for the
inadvertent or unauthorized use of telephone services
billed on a per use basis, and the service provider, under
those circumstances, shall reimburse that subscriber.

(d) As used in this section, the following terms have
the following meanings:

(1) ‘‘Current subscriber’’ means a residential
subscriber of a local exchange service provider as of
December 31, 1999.

(2) ‘‘New subscriber’’ means a person who initiates a
subscription to residential service from a local exchange
service provider that begins on or after January 1, 2000.
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