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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 13, 1999

CALIFORNIA LEGISLATURE—1999–2000 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 181

Introduced by Assembly Member Zettel

January 19, 1999

An act to amend Section 1596.792 add and repeal Section
1596.7927 of the Health and Safety Code, relating to care
facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 181, as amended, Zettel. Child day care: public
recreation program.

Existing law, the California Child Day Care Facilities Act,
provides for the licensure and regulation of child day care
facilities. Existing law exempts from the act certain public
recreation programs, including a program operated only
during hours other than normal school hours for grades K-12,
inclusive, in the public school district where the program is
located, or operated only during periods when students in
grades K-12, inclusive, are normally not in session in the public
school district where the program is located, for under 16
hours per week.

This bill would increase the time of operation for purposes
of this exempt program to under 25 hours per week establish,
upon the approval of the City Council of San Diego, a 2-year
pilot project known as the ‘‘6 to 6’’ program in San Diego
County. The pilot project would consist of an extended school
day program, meeting specified conditions, operated by an
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individual, organization, or other entity pursuant to a contract
with a public school district or the City of San Diego. The bill
would repeal these provisions as of January 1, 2002.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1596.792 of the Health and
SECTION 1. Section 1596.7927 is added to the Health

and Safety Code, to read:
1596.7927. (a) There is hereby established a two-year

pilot project in San Diego County, upon the adoption of
a resolution to that effect by the City Council of San
Diego. The program established for purposes of the pilot
project authorized by this section shall be known as the
‘‘6 to 6’’ program.

(b) The ‘‘6 to 6’’ program shall consist of an extended
school day program that is operated by an individual,
organization, or other entity pursuant to a contract with
a public school district or city. The ‘‘6 to 6’’ program shall
meet all of the following conditions:

(1) The program shall be operated on a school site that
is in current use by the public school or school district that
has collaborated with the City of San Diego for the
purpose of providing an extended school day program.

(2) The city shall ensure that employees of the
operator of the ‘‘6 to 6’’ program have had a criminal
background check performed by the Department of
Justice and that the results of the criminal background
check have been returned to the city or school district.

(3) Any individuals employed as site supervisors shall
meet the center director qualifications specified in
Section 101515 of Title 22 of the California Code of
Regulations.

(4) All individuals employed by the ‘‘6 to 6’’ program
to serve as program aides shall be over the age of 18 years.

(5) The contract with the city or school district shall
include, but not be limited to, all of the following:
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(A) A requirement that site directors meet the
requirements for site directors of schoolage day care
centers set forth in Section 1597.21.

(B) A requirement that the contractor require a
child-to-staff ratio that is comparable to the pupil-to-staff
ratio set forth in Section 8483.4 of the Education Code.

(C) A requirement that the contractor comply with
sign-in and sign-out regulations otherwise applicable by
regulation to extended school day programs pursuant to
Section 101329.1 of Title 22 of the California Code of
Regulations.

(D) A provision guaranteeing the timely investigation
of complaints and providing for the immediate
administrative leave of contracted employees pending
the outcome of the investigation in cases relating to
allegations involving a substantial threat to the health and
safety of the children under the contractors care.

(6) All classrooms or portable classrooms utilized by
the ‘‘6 to 6’’ program providing extended day care shall
comply with the Field Act, as described in Section 17281
of the Education Code.

(c) In addition to the exemptions set forth in Section
1596.792, this chapter shall not apply to the ‘‘6 to 6’’
program if the contracting city ensures the program is
operated in compliance with the requirements of this
section.

(d) This section shall remain in effect only until
January 1, 2002, and as of that date is repealed, unless a
later enacted statute, that is enacted before January 1,
2002, deletes or extends that date.
Safety Code is amended to read:

1596.792. This chapter and Chapters 3.5
(commencing with Section 1596.90) and 3.6
(commencing with Section 1597.30) do not apply to any
of the following:

(a) Any health facility, as defined by Section 1250.
(b) Any clinic, as defined by Section 1202.
(c) Any community care facility, as defined by Section

1502.
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(d) Any family day care home providing care for the
children of only one family in addition to the operator’s
own children.

(e) Any cooperative arrangement between parents
for the care of their children where no payment is
involved and the arrangement meets all of the following
conditions:

(1) In a cooperative arrangement, parents shall
combine their efforts so that each parent, or set of
parents, rotates as the responsible care giver with respect
to all the children in the cooperative.

(2) Any person caring for children shall be a parent,
legal guardian, stepparent, grandparent, aunt, uncle, or
adult sibling of at least one of the children in the
cooperative.

(3) There can be no payment of money or receipt of
in-kind income in exchange for the provision of care. This
does not prohibit in-kind contributions of snacks, games,
toys, blankets for napping, pillows, and other materials
parents deem appropriate for their children. It is not the
intent of this paragraph to prohibit payment for outside
activities, the amount of that may not exceed the actual
cost of the activity.

(4) No more than 12 children are receiving care in the
same place at the same time.

(f) Any arrangement for the receiving and care of
children by a relative.

(g) Any public recreation program. ‘‘Public
recreation program’’ means a program operated by the
state, city, county, special district, school district,
community college district, chartered city, or chartered
city and county that meets either of the following criteria:

(1) The program is operated only during hours other
than normal school hours for grades K–12, inclusive, in the
public school district where the program is located, or
operated only during periods when students in grades
K–12, inclusive, are normally not in session in the public
school district where the program is located, for either of
the following periods:

(A) For under 25 hours per week.
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(B) For a total of 12 weeks or less during a 12-month
period. This total applies to any 12 weeks within any
12-month period, without regard to whether the weeks
are consecutive.

In determining ‘‘normal school hours’’ or periods when
students are ‘‘normally not in session,’’ the State
Department of Social Services shall, where appropriate,
consider the normal school hours or periods when
students are normally not in session for students
attending a year-round school.

(2) The program is provided to children who are over
the age of four years and nine months and not yet enrolled
in school and the program is operated during either of the
following periods:

(A) For under 16 hours per week.
(B) For a total of 12 weeks or less during a 12-month

period. This total applies to any 12 weeks within any
12-month period, without regard to whether the weeks
are consecutive.

(3) The program is provided to children under the age
of four years and nine months with sessions that run 12
hours per week or less and are 12 weeks or less in duration.
A program subject to this paragraph may permit children
to be enrolled in consecutive sessions throughout the
year. However, the program shall not permit children to
be enrolled in a combination of sessions that total more
than 12 hours per week for each child.

(h) Extended day care programs operated by public
or private schools.

(i) Any school parenting program or adult education
child care program that satisfies both of the following:

(1) Is operated by a public school district or operated
by an individual or organization pursuant to a contract
with a public school district.

(2) Is not operated by an organization specified in
Section 1596.793.

(j) Any child day care program that operates only one
day per week for no more than four hours on that one day.
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(k) Any child day care program that offers temporary
child care services to parents and which satisfies both of
the following:

(1) The services are only provided to parents and
guardians who are on the same premises as the site of the
child day care program.

(2) The child day care program is not operated on the
site of a ski facility, shopping mall, department store, or
any other similar site identified by the department by
regulation.

(l) Any program that provides activities for children
of an instructional nature in a classroom-like setting and
satisfies both of the following:

(1) Is operated only during periods of the year when
students in grades K–12, inclusive, are normally not in
session in the public school district where the program is
located due to regularly scheduled vacations.

(2) Offers any number of sessions during the period
specified in paragraph (1) that when added together do
not exceed a total of 30 days when only schoolage children
are enrolled in the program or 15 days when children
younger than schoolage are enrolled in the program.

(m) A program facility administered by the
Department of Corrections that (1) houses both women
and their children, and (2) is specifically designated for
the purpose of providing substance abuse treatment and
maintaining and strengthening the family unit pursuant
to Chapter 4 (commencing with Section 3410) of Title 2
of Part 3 of the Penal Code, or Chapter 4.8 (commencing
with Section 1174) of Title 7 of Part 2 of that code. 
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