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AMENDED IN ASSEMBLY AUGUST 25, 1998

AMENDED IN SENATE APRIL 22, 1998

SENATE BILL No. 2126

Introduced by Committee on Public Employment and
Retirement (Senators Schiff (Chair), Burton, and Karnette)

February 20, 1998

An act to amend Sections 22801, 22803, 22820, 23203, and
24201 of, and to add Section 22147.5 Sections 17193.5, 17199.5,
22147.5, 22260, and 22826 to, the Education Code, relating to
the State Teachers’ Retirement System.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 2126, as amended, Committee on Public Employment
and Retirement. State Teachers’ Retirement System:
benefits.

(1) The State Teachers’ Retirement Law authorizes
members to receive additional service credit upon payment
of contributions.

This bill would require those payments to be made in not
more than 120 monthly installments. The bill would authorize
purchase of up to 5 years of nonqualified service, as defined.

(2) Existing law authorizes redeposited refunded
accumulated contributions to be made in not more than 60
monthly installments.

This bill would authorize repayment in 120 monthly
installments.

(3) Existing law authorizes purchase of out-of-state service
and excludes that service from vesting requirements.
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This bill would delete that exclusion, except as specified.
(4) The California School Finance Authority Act

authorizes the Controller, upon receipt of a deficiency notice
from any school district or county office of education, to make
specified apportionments to trustees.

This bill would require the Controller to allocate
apportionments to public credit providers, as defined, rather
than the trustee if the bonds were subject to a credit
enhancement agreement. The bill would authorize the State
Teachers’ Retirement System to provide credit enhancement
for bonds, notes, certificates of participation, or other
evidence of indebtedness of school employees.

(5) The bill would incorporate additional changes in
Section 24201 of the Education Code proposed by SB 610, that
would become operative only if SB 610 and this bill are both
chaptered and became effective on or before January 1, 1999,
and this bill is chaptered last.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17193.5 is added to the
Education Code, to read:

17193.5. (a) For purposes of this section, ‘‘public
credit provider’’ means any financial institution or
combination of financial institutions, which consists
either solely, or has as a member or participant, a public
retirement system. Notwithstanding any other provision
of law, a public credit provider may, in connection with
providing credit enhancement for bonds, notes,
certificates of participation, or other evidences of
indebtedness of a school district or county office of
education, require the school district or county office of
education to agree to the following conditions:

(1) If a participating school district or county office of
education adopts a resolution by a majority vote of its
board to participate under this section, it shall provide
notice to the Controller of that election. The notice shall
include a schedule for the repayment of principal and
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interest on the bonds, notes, certificates of participation,
or other evidence of indebtedness and identify the public
credit provider that provided credit enhancement. The
notice shall be provided not later than the date of issuance
of the bonds.

(2) If, for any reason a public credit provider is
required to make principal or interest payments or both
pursuant to a credit enhancement agreement, the public
credit provider shall immediately notify the Controller of
that fact and of the amount paid out by the public credit
provider.

(3) Upon receipt of the notice required by paragraph
(2), the Controller shall make an apportionment to the
public credit provider in the amount of the payments
made by the public credit provider for the purpose of
reimbursing the public credit provider for its
expenditures made pursuant to the credit enhancement
agreement. The Controller shall make that
apportionment only from moneys designated for
apportionments to the school district pursuant to Section
42238 or to the county office of education pursuant to
Section 2558 or to the community college district
pursuant to Section 84750.

(b) The amount apportioned for a school district, a
county office of education, or a community college
district pursuant to this section shall be deemed to be an
allocation to the district or the county office of education
or the community college district for purposes of
subdivision (b) or Section 8 of Article XVI of the
California Constitution. For purposes of computing
revenue limits or revenue levels pursuant to Section
42338 for any school district or pursuant to Section 2558
for any county office of education or pursuant to Section
84750 for any community college district, the revenue
limit or revenue level for any fiscal year in which funds
are apportioned for the district or for the county office of
education pursuant to this section shall include any
amounts apportioned by the Controller pursuant to
paragraph (3) of subdivision (a).
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SEC. 2. Section 17199.5 is added to the Education
Code, to read:

17199.5. Notwithstanding Section 17199.4, if the bonds
were subject to a credit enhancement agreement
provided by a public credit provider pursuant to Section
17193.5 for which a payment for principal or interest, or
both, has been made by the public credit provider, the
Controller shall allocate to the public credit provider,
rather than the trustee, the percentage of the
apportionment to be made pursuant to this paragraph
equal to the percentage of the outstanding indebtedness
which is subject to the credit enhancement agreement.

SEC. 3. Section 22147.5 is added to the Education
Code, to read:

22147.5. ‘‘Nonqualified service’’ means time during
which creditable service subject to coverage by the plan
is not performed, excluding time a member is eligible to
purchase as permissive or additional service credit
pursuant to Chapter 14 (commencing with Section
22800), Chapter 14.2 (commencing with Section 22820),
and Chapter 14.5 (commencing with Section 22850).

SEC. 2.
SEC. 4. Section 22260 is added to the Education Code,

to read:
22260. Notwithstanding any other provision of law,

the system may provide credit enhancement for bonds,
notes, certificates of participation, or other evidences of
indebtedness of an employer, provided that any credit
enhancement transaction satisfies the requirement of
Section 22250 and does not constitute a prohibited
transaction for purposes of Section 503 of the United
States Internal Revenue Code.

SEC. 5. Section 22801 of the Education Code is
amended to read:

22801. (a) A member who elects to receive
additional service credit as provided in this chapter shall
pay, prior to retirement, all contributions with respect to
that service at the contribution rate for additional service
credit, adopted by the board as a plan amendment, in
effect at the time of election. Contributions shall be made



1
2
3
4
5
6
7
8
9

10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39

SB 2126— 5 —

97

in a lump sum, or in not more than 120 monthly
installments. No installment, except the final installment,
shall be less than twenty-five dollars ($25).

(b) If the member is employed to perform creditable
service subject to coverage by the plan at the time of the
election, the contributions shall be based upon the
compensation earnable in the current school year or
either of the two immediately preceding school years,
whichever is highest.

(c) If the member is not employed to perform
creditable service subject to coverage by the plan at the
time of the election, the contributions shall be based upon
the compensation earnable in the last school year of
credited service or either of the two immediately
preceding school years, whichever is highest.

(d) The employer may pay the amount required as
employer contributions for additional service credited
under paragraphs (2), (6), (7), (8), and (9) of subdivision
(a) of Section 22803.

(e) The Public Employees’ Retirement System shall
transfer the actuarial present value of the assets of a
person who makes an election pursuant to paragraph
(10) of subdivision (a) of Section 22803.

(f) Regular interest shall be charged on all
contributions from the end of the school year on which
the contributions were based to the date of payment.

(g) Regular interest shall be charged on the monthly
unpaid balance if the member pays in installments.

SEC. 3.
SEC. 6. Section 22803 of the Education Code is

amended to read:
22803. (a) A member may elect to receive credit for

any of the following:
(1) Service performed in a teaching position in a

publicly supported and administered university or
college in this state.

(2) Service performed in a certificated teaching
position in a child care center operated by a county
superintendent of schools or a school district in this state.
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(3) Service performed in a teaching position in the
California School for the Deaf or the California School for
the Blind, or in special classes maintained by the public
schools of this state for the instruction of the deaf, the hard
of hearing, the blind, or the semisighted.

(4) Service performed in a certificated teaching
position in a federally supported and administered Indian
school in this state.

(5) Time served, not to exceed two years, in a
certificated teaching position in a job corps center
administered by the United States government in this
state if the member was employed to perform creditable
service subject to coverage by the plan within one year
prior to entering the service and returned to
employment to perform creditable service subject to
coverage by the plan within six months following the date
of termination of service in the job corps.

(6) Time spent on a sabbatical leave after July 1, 1956.
(7) Time spent on an approved leave to participate in

any program under the federal Mutual Educational and
Cultural Exchange Program.

(8) Time spent on an approved maternity or paternity
leave of two years or less in duration, regardless of
whether or not the leave was taken before or after the
addition of this subdivision.

(9) Time spent on an approved leave, up to four
months in any 12-month period, for family care or
medical leave purposes, as defined by Section 12945.2 of
the Government Code, as it read on the date leave was
granted, excluding maternity and paternity leave.

(10) Time spent employed by the Board of Governors
of the California Community Colleges in a position
subject to coverage by the Public Employees’ Retirement
System between July 1, 1991, and December 31, 1997,
provided the member has elected to return to coverage
under the State Teachers’ Retirement System pursuant to
Section 20309 of the Government Code.

(11) Time elected as nonqualified service, up to five
years, provided the member is vested in the plan as
provided in Section 22156.
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(b) In no event shall the member receive credit for
service or time described in paragraphs (1) to (11),
inclusive, of subdivision (a) if the member has received
or is eligible to receive credit for the same service or time
in the Cash Balance Plan under Part 14 (commencing
with Section 26000) or another retirement system.

SEC. 4.
SEC. 7. Section 22820 of the Education Code is

amended to read:
22820. (a) A member, other than a retired member,

may elect to purchase out-of-state service credited in a
public retirement system for service covering public
education in another state or territory of the United
States or by the United States for its citizens. In no event
shall the member receive credit for this service if the
member has credit or is eligible to receive credit for the
same service in the Cash Balance Plan under Part 14
(commencing with Section 26000) or another public
retirement system, excluding social security.

(b) The amount of out-of-state service for which a
member may purchase credit may not exceed the
number of years of service credited to the member in the
out-of-state retirement system or 10 years, whichever is
less.

(c) Out-of-state service credit may be purchased
under this section by means of any of the following
actions:

(1) Paying an amount equal to the amount refunded
from the other public retirement system and receiving
service credit in this plan pursuant to subdivision (a) of
Section 22823.

(2) Paying the contributions required under this plan
pursuant to subdivision (a) of Section 22823 for the
service credited in the other public retirement system.

(3) Paying an amount equal to the amount refunded
from the other public retirement system and an
additional amount in accordance with subdivision (a) of
Section 22823 for the service credited in the other public
retirement system.
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(d) Contributions made to a plan qualified under
Section 403(b) of the Internal Revenue Code may not be
used to purchase credit for out-of-state service.

(e) Compensation for out-of-state service shall not be
used in determining the highest average annual
compensation earnable when calculating final
compensation.

(f) The credited service purchase under this section
shall not be used to meet the eligibility requirements for
benefits provided under Sections 24001 and 24101.

SEC. 5.
SEC. 8. Section 22826 is added to the Education Code,

to read:
22826. (a) A member may elect to receive up to five

years of credit for nonqualified service provided the
member is vested in the plan as provided in Section 22156.

(b) A member who elects to receive credit for
nonqualified service as provided in this chapter shall
contribute to the retirement fund the actuarial cost of the
service, including interest as appropriate, as determined
by the board based on the most recent valuation of the
plan.

(1) Payment that a member may make to the system
to obtain credit for nonqualified service shall be paid in
full prior to the effective date of a family, survivor,
disability, or retirement allowance.

(2) If the system is unable to inform the member of the
amount required to purchase nonqualified service prior
to the effective date of the applicable allowance, the
member may make payment in full within 30 working
days after the date of mailing of the statement of
contributions and interest required or the effective date
of the appropriate allowance, whichever is later.

(c) Contributions for nonqualified service credit shall
be made in a lump sum or in not more than 120 monthly
installments. No installment, except the final installment,
shall be less than twenty-five dollars ($25).

(d) Regular interest shall be charged on the monthly
unpaid balance if the member makes installment
payments.
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SEC. 9. Section 23203 of the Education Code is
amended to read:

23203. Redeposit of refunded accumulated
retirement contributions shall be made in one sum, or in
not more than 60 120 monthly installments, provided that
no installment, except the final installment, shall be less
than twenty-five dollars ($25).

SEC. 10. Section 24201 of the Education Code is
amended to read:

24201. (a) A member may retire for service upon
written application for retirement to the board, under
paragraph (1) or (2) as follows:

(1) The member has attained age 55 years or more and
has at least five years of credited service, including
out-of-state service purchased pursuant to Section 22820,
at least one year of which has been performed subsequent
to the most recent refund of accumulated retirement
contributions. The five years of credited service may
include out-of-state service purchased pursuant to
Section 22820.

(2) The member is credited with service that is not
used as a basis for benefits under any other public
retirement system, excluding the federal Social Security
social security system, if he or she has attained age 55
years and retires concurrently under the Public
Employees’ Retirement System, the Legislators’
Retirement System, the University of California
Retirement System, county retirement systems
established under the County Employee Retirement Law
of 1937, or the San Francisco City and County Employees’
Retirement System.

(b) Application for retirement under paragraph (2) of
subdivision (a) may be made at any time.

SEC. 11. Section 24201 of the Education Code is
amended to read:

24201. (a) A member may retire for service upon
written application for retirement to the board, under
paragraph (1) or (2) as follows:

(1) The member has attained age 55 years or more and
has at least five years of credited California service, at
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least one year of which has been performed subsequent
to the most recent refund of accumulated retirement
contributions, if. The five of the final six years of credited
service have been in this state may include out-of-state
service purchased pursuant to Section 22820.

(2) The member is credited with service that is not
used as a basis for benefits under any other public
retirement system, excluding the federal social security
system, if he or she has attained age 55 years and retires
concurrently under the Public Employees’ Retirement
System, the Legislators’ Retirement System, the
University of California Retirement System, county
retirement systems established under the County
Employee Retirement Law of 1937, or the San Francisco
City and County Employees’ Retirement System.

(b) In the calculation of allowances of members who
qualify for retirement under paragraph (2) of subdivision
(a) and who are not qualified for retirement under
paragraph (1) of that subdivision, any service performed
in other states of the United States, its territories and
possessions, or in Canada shall be excluded.

(c) Application for retirement under paragraph (2) of
subdivision (a) may be made at any time.

SEC. 12. Section 11 of this bill incorporates
amendments to Section 24201 of the Education Code
proposed by both this bill and SB 610. It shall only become
operative if (1) both bills are enacted and become
effective on or before January 1, 1999, (2) each bill
amends Section 24201 of the Education Code, and (3) this
bill is enacted after SB 610, in which case Section 10 of this
bill shall not become operative.
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