SENATE BILL No. 1627

Introduced by Senator Hughes

February 12, 1998

An act to amend Sections 830.32 and 832.3 of the Penal Code,
relating to peace officers.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

SB 1627, as introduced, Hughes. Peace officers: school
police safety officer.

(1) Under existing law, members of a community college
police department and persons employed as members of a
police department of a school district are designated as peace
officers.

This bill would instead designate these officers as police
officers if they have completed prescribed training.

(2) Existing law requires any sheriff, undersheriff, or
deputy sheriff of a county, who is first employed after January
1, 1975, to successfully complete a course of training
prescribed by the Commission on Peace Officer Standards
and Training before exercising the powers of a peace officer,
except as specified.

This bill, in addition, would require any school police officer
first employed by a K-12 school district or California
community college district to complete a prescribed course of
training before exercising the powers of a peace officer,
except as specified. The bill also would require the
Commission on Peace Officer Standards and Training to
prepare a specialized course of training for school police
officers.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 830.32 of the Penal Code is
amended to read:

830.32. The following persons are—peaceolice
officers whose authority extends to any place in the state
for the purpose of performing their primary duty or when
making an arrest pursuant to Section 836 as to any public
offense with respect to which there is immediate danger
to person or property, or of the escape of the perpetrator
of that offense, or pursuant to Section 8597 or 8598 of the
Goeverment Government Code. Those—peace police
officers may carry firearms only if authorized and under
terms and conditions specified by their employing
agency.

(@) Members of a community college police
department appointed pursuant to Section 72330 of the
Education Code, if the primary duty of the—peagelice
officer is the enforcement of the law as prescribed in
Section 72330 of the Education Code.

(b) Persons employed as members of a police
department of a school district pursuant to Section 39670
of the Education Code, if the primary duty of the—peace
police officer is the enforcement of the law as prescribed
in Section 39670 of the Education Code.

(c) Any peace officer employed by a K-12 public
school district or California community college district
who has completed training as prescribed by subdivision
() of Section 832.3, shall be designated a school police
officer.

SEC. 2. Section 832.3 of the Penal Code is amended to
read:

832.3. (a) Except as provided in subdivisions (b) and
(e), any sheriff, undersheriff, or deputy sheriff of a
county, any police officer of a city, and any police officer
of a district authorized by statute to maintain a police
department, who is first employed after January 1, 1975,
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—3— SB 1627

shall successfully complete a course of training prescribed
by the Commission on Peace Officer Standards and
Training before exercising the powers of a peace officer,
except while participating as a trainee in a supervised
field training program approved by the Commission on
Peace Officer Standards and Training. The training
course for an undersheriff and deputy sheriff of a county
and a police officer of a city shall be the same.

(b) For the purpose of standardizing the training
required in subdivision (a), the commission shall develop
a training proficiency testing program, including a
standardized examination which enables ()
comparisons between presenters of the training and (2)
development of a data base for subsequent training
programs. Presenters approved by the commission to
provide the training required in subdivision (a) shall
administer the standardized examination to all graduates.
Nothing in this subdivision shall make the completion of
the examination a condition of successful completion of
the training required in subdivision (a).

(c) Notwithstanding subdivision (c) of Section 84500
of the Education Code and any regulations adopted
pursuant thereto, @ community colleges may give
preference in enrollment to employed law enforcement
trainees who shall complete training as prescribed by this
section. At least 15 percent of each presentation shall
consist of nonlaw enforcement trainees if they are
available. Preference should only be given when the
trainee could not complete the course within the time
required by statute, and only when no other training
program is  reasonably available. Average daily
attendance for these courses shall be reported for state
aid.

(d) Prior to July 1, 1987, the commission shall make a
report to the Legislature on academy proficiency testing
scores. This report shall include an evaluation of the
correlation between academy proficiency test scores and
performance as a peace officer.

(e) (1) Any deputy sheriff described in subdivision
(c) of Section 830.1 shall be exempt from the training
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requirements specified in subdivision (a) as long as his or
her assignments remain custodial related.

(2) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of
Section 830.1 shall complete the training for peace
officers pursuant to subdivision (a) of Section 832, and
within 120 days after the date of employment, shall
complete the training required by the Board of
Corrections for custodial personnel pursuant to Section
6035, and the training required for custodial personnel of
local detention facilities pursuant to Division 1
(commencing with Section 100) of Title 15 of the
California Code of Regulations.

(3) Deputy sheriffs described in subdivision (c) of
Section 830.1 shall complete the course of training
pursuant to subdivision (a) prior to being reassigned from
custodial assignments to duties with responsibility for the
prevention and detection of crime and the general
enforcement of the criminal laws of this state.

() Any school police officer first employed by a K-12
public school district or California community college
district after July 1, 2000, shall successfully complete a
basic course of training as prescribed by subdivision (a)
of Section 832.3 before exercising the powers of a peace
officer. A school police officer shall not be subject to this
subdivision while participating as a trainee in a
supervised field training program approved by the
Commission on Peace Officer Standards and Training.

(g) The commission shall prepare a specialized course
of instruction for the training of school police officers to
meet the unique safety needs of a school environment.
This course shall be optional and is intended to
supplement any other training requirements.
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