AMENDED IN ASSEMBLY JANUARY 8, 1998
AMENDED IN ASSEMBLY JULY 31, 1997

CALIFORNIA LEGISLATURE—1997-98 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1397

Introduced by Assembly Member Gallego_s

: _ )
{Coauthers—SenatersHughes-and-Meuntjoy)

February 28, 1997

An act to-amend—Seetion—14085-51 aifd Section 14132.42 to
the Welfare and Institutions Code, relating to human services.

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST
AB 1397, as amended, Gallegos. Medi-Cal:
disprepertionateshare-hespitaisiternity benefits
Existing law provides for the Medi-Cal program,
administered by the State Department of Health Services,
under which qualified low-income persons are provided with

97



AB 1397 —2—

This bill would provide that benefits under the Medi-Cal
program shall not be restricted for inpatient hospital care to
a time period less than 48 hours following a normal vaginal
delivery and less than 96 hours following delivery by
caesarean section, except where certain conditions are met.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECHON-1-—Section14085:-51-6f the-Welfare and

SECTION 1. It is the intent of the Legislature in
enacting this act that the protections under the
Newborns’ and Mothers’ Health Act of 1997 (Chapter 389
of the Statutes of 1997), which added Section 1367.62 to
the Health and Safety Code and Section 10123.87 to the
Insurance Code, shall apply equally to all pregnant
women eligible for benefits under Medi-Cal.

SEC. 2. Section 14132.42 is added to the Welfare and
10 Institutions Code, to read:
11  14132.42. Benefits under this chapter shall not be
12 restricted for inpatient hospital care to a time period less
13 than 48 hours following a normal vaginal delivery and less
14 than 96 hours following delivery by caesarean section.
15 However, coverage for inpatient hospital care may be for
16 a time period less than 48 or 96 hours following a delivery
17 if both of the following conditions are met:
18 (a) The decision to discharge the mother and newborn
19 before the 48- or 96-hour time period is made by the
20 treating physicians in consultation with the mother.
21  (b) A postdischarge followup visit for the mother and
22 newborn within 48 hours of discharge, when prescribed
23 by the treating physician, is also a covered benefit under
24 this chapter. The visit shall be by a licensed health care
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—3— AB 1397

provider whose scope of practice includes postpartum
care and newborn care. The visit shall include, at a
minimum, parent education, assistance and training in
breast or bottle feeding, and the performance of any
necessary maternal or neonatal physical assessments. The
treating physician shall disclose to the mother the
availability of a postdischarge visit, including an in-home
visit, physician office visit, or plan facility visit. The
treating physician, in consultation with the mother, shall
determine whether the postdischarge visit shall occur at
home, the plan's facility, or the treating physician's office
after assessment of certain factors. These factors shall
include, but not be limited to, the transportation needs of
the family and environmental and social risks.
Hastitytions-Codeis-amendedteread:
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