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CALIFORNIA LEGISLATURE—1995–96 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 3221

Introduced by Assembly Member Gallegos

February 23, 1996

An act to amend Section 22135 of, and to repeal and add
Sections 22508 and 22509 of, the Education Code, relating to
school employees.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 3221, as introduced, Gallegos. School employees:
retirement.

The State Teachers’ Retirement Law authorizes members
after entry into other school employment covered by a
different retirement system, to elect within 90 days to
continue in the State Teachers’ Retirement System.

The bill would exclude those members from membership
in the State Teachers’ Retirement System unless the members
elect within 60 days to continue in that system.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 22135 of the Education Code is
amended to read:

22135. (a) Notwithstanding subdivisions (a) and (b)
of Section 22134, ‘‘final compensation’’ means the highest
annual compensation earnable by a an active member
who is a classroom teacher who retires, becomes disabled,
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or dies, after June 30, 1990, during any period of 12
consecutive months during his or her membership in the
system plan. The last 12 consecutive months of
employment shall be used by the system in determining
final compensation unless designated to the contrary in
writing by the member.

(b) Section 22134, except subdivision (a) of that
section, shall apply to classroom teachers who retire after
June 30, 1990, and any statutory reference to Section
22134 or ‘‘final compensation’’ with respect to a classroom
teacher who retires, becomes disabled, or dies, after June
30, 1990, shall be deemed to be a reference to this section.

(c) As used in this section, ‘‘classroom teacher’’ means
any of the following:

(1) All teachers and substitute teachers in positions
requiring certification qualifications who spend, during
the last 10 years of their employment with the same
employer which immediately precedes their retirement,
60 percent or more of their contract time each year
providing direct instruction. For the purpose of
determining continuity of employment within the
meaning of this subdivision, an authorized leave of
absence for sabbatical or illness, or other collectively
bargained or employer-approved leaves shall not
constitute a break in employment.

(2) Other certificated personnel who spend, during
the last 10 years of their employment with the same
employer that immediately precedes their retirement, 60
percent or more of their contract time each year
providing direct services to pupils, including, but not
limited to, librarians, counselors, nurses, speech
therapists, resource specialists, audiologists,
audiometrists, hygienists, optometrists, psychologists,
driver safety instructors, and personnel on special
assignment to perform school attendance and adjustment
services.

(d) As used in this section, ‘‘classroom teacher’’ does
not include any of the following:

(1) Certificated employees whose job descriptions
require an administrative credential.
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(2) Certificated employees whose job descriptions
include responsibility for supervision of certificated staff.

(3) Certificated employees who serve as advisers,
coordinators, consultants, or developers or planners of
curricula, instructional materials, or programs, who
spend, during the last 10 years of their employment with
the same employer that immediately precedes their
retirement, less than 60 percent of their contract time in
direct instruction.

(4) Certificated employees whose job descriptions
require provision of direct instruction or services, but
who are functioning in nonteaching assignments.

(5) Classified employees.
(e) This section shall apply only to teachers employed

by an employer that has, pursuant to Chapter 10.7
(commencing with Section 3540) of Division 4 of Title 1
of the Government Code, entered into a written
agreement with an exclusive representative, that makes
this section applicable to all of its classroom teachers, as
defined in subdivision (c).

(f) The written agreement shall include a mechanism
to pay for all increases in benefits and allowances
provided for by this section through employer
contributions or employee contributions or both, which
shall be collected and retained by the employer in a trust
fund to be used solely and exclusively to pay the system
for all increases in benefits and allowance allowances
provided by this section and related administrative costs,
a mechanism for disposition of the employee’s
contributions if employment is terminated before
retirement, and for the establishment of a trust fund
board. The trust fund board shall administer the trust
fund and shall be composed of an equal number of
members representing classroom teachers chosen by the
bargaining agent and the employer. If the employer
agrees to pay the total cost of the benefit improvement,
the establishment of a trust fund and a trust fund board
shall be optional to the employer. The employer, within
30 days of receiving an invoice from the system, shall
reimburse the system retirement fund the amount
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determined by the Teachers’ Retirement Board to be
equal to the actuarial equivalent of the difference
between the allowance the member or beneficiary
receives pursuant to this section and the allowance the
member or beneficiary would have received if the
member’s final compensation had been computed under
Section 22134 and the proportionate share of the cost to
the system plan, as determined by the Teachers’
Retirement Board, of administering this section. The
payment shall include the cost of all increases in benefits
and allowances provided for by this section for all years
of service credited to the member as of the benefit
effective date. Interest shall be charged at the regular
interest rate for any payment not received within 30 days
of the receipt of the invoice. Payments not received
within 30 days after receipt of the invoice may be
collected pursuant to Section 23007.

(g) Upon the execution of the agreement, the
employer shall notify all certificated employees of the
agreement and any certificated employee of the
employer, who is in a member the Public Employees’
Retirement System pursuant to Section 22509 22508, that
he or she may, within 90 60 days following the date of
notification, elect to terminate his or her membership in
the Public Employees’ Retirement System and become a
member of this system plan. However, only service
credited under this system plan subsequent to the date of
that election shall be subject to this section.

(h) An employer that agrees to become subject to this
section, shall, on a form and within the timeframes
prescribed by the system, certify the eligibility of an
employee, upon applicability of this section to a member
pursuant to the criteria set forth in this section when a
retirement or eligibility for a, disability, or family
allowance, pursuant to the criteria set forth in this section
becomes payable.

(i) For a nonmember spouse, final compensation shall
be determined pursuant to paragraph (2) of subdivision
(c) of Section 22664. The employer, within 30 days of
receiving an invoice from the system, shall reimburse the
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system retirement fund pursuant to subdivision (f).
Interest shall be charged at the regular interest rate for
payment not received within the prescribed timeframe.
Payments not received within 30 days of invoicing may be
collected pursuant to Section 23007.

SEC. 2. Section 22508 of the Education Code is
repealed.

22508. Any person who is a member who
subsequently is employed by the same or a different
school district or community college district or by a
county superintendent, to perform duties that require
membership in a different public retirement system in
this state, shall continue to be a member, unless he or she
elects, in writing and files in the office of this system,
within 90 days after the entry, not to continue as a
member in his or her new position. This section shall also
apply to changes in employment effected on or after
January 1, 1976, if an election is made on or before April
1, 1977.

SEC. 3. Section 22508 is added to the Education Code,
to read:

22508. (a) A member who becomes employed by a
school district, community college district, or a county
superintendent to perform duties that require
membership in a different public retirement system, shall
be excluded from membership in this plan, unless the
member elects in writing within 60 days from the date of
hire in the position requiring membership in a different
public retirement system to continue as a member of this
plan. If an election is made, the subsequent service
performed up to the full-time equivalent for the position
shall be considered creditable service for purposes of this
part.

(b) A person who is a member of the Public
Employees’ Retirement System who becomes employed
by a school district, community college district, or a
county superintendent to perform creditable service
subject to coverage by this plan shall become a member
of this plan unless the person elects within 60 days from
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the date of hire to continue as a member of the Public
Employees’ Retirement System.

SEC. 4. Section 22509 of the Education Code is
repealed.

22509. Any person who is a member of the Public
Employees’ Retirement System and employed by a
school district or by a county superintendent, and who
subsequently is employed in a position requiring
membership in this system is excluded from membership
in this system if he or she elects, by a writing filed in the
office of the Board of Administration of the Public
Employees’ Retirement System, within 90 days after the
entry, to continue as a member of the Public Employees’
Retirement System in his or her new position. This section
shall also apply to changes in employment effected on or
after January 1, 1976, if an election is made on or before
April 1, 1977.

SEC. 5. Section 22509 is added to the Education Code,
to read:

22509. (a) Within 10 working days of the date of hire,
the employer shall inform the employee of the right to
make an election pursuant to Section 22508 and shall
make available to the employee written information
provided by the retirement systems to assist the
employee in making an election.

(b) The election shall be made on a form prescribed by
the retirement systems.

(c) Any election made pursuant to Section 22508 shall
be filed with the office of the State Teachers’ Retirement
System and the other public retirement system. Once
received and accepted by the system, the election shall
become effective as of the first day of employment in the
position that qualified the member to make an election.
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