AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 30, 2013

CALIFORNIA LEGISLATURE—2013—14 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 446

Introduced by Assembly Member Mitchell

February 19, 2013

An act to amend Sections 120990 and 123148 of, and to add Section
120991 to, the Health and Safety Code, relating to HIV testing.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 446, as amended, Mitchell. HIV testing.

Existing law requires a medical care provider, prior to ordering an
HIV test, to, among other things, provide information about the test,
inform the patient that there are numerous treatment options available
for a patient who tests positive for HIV, and inform the patient that a
person who tests negative for HIV should continueto be routinely tested.
Existing law, with specified exceptions, requires a written statement
documenting the test subject’sinformed consent prior to the performance
of an HIV test.

This bill woul d-detete-thereguirement require that the medical care
prow ider also prOV| ide apatlent Wlth mformattl on aboutieheHl-V—teet—the
sab esting risk reduction
strategles and W|th specmed mformatlon after the test results are
received. The bill woul d-also-delete-therequirementfor—a-written
statement-of require informed consent, as specified, either orally or in
writing, and would require the person administering the test to record
the informed consent in the person’s medical record. The bill would
require an HIV test to be performed for each draw of blood that is
ordered for a patient in-the-emergeney-department-of-a-general-acute
eare-hospital; a public health-elnte; clinic or an urgent care center,
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provided that the patient has consented and would require the results
of the HIV test to be given to the patient before he or she leave the
facility unless he or she leaves before being released.

Existing law regulates the disclosure of test resultsfor HIV and other
diseases. Existing law prohibits the disclosure of HIV test results by
Internet posting or other electronic means unless the patient requests
the disclosure, the healthcare professional deemsit appropriate, and the
health care professional hasfirst discussed the resultsin person or over
the phone.

This bill would authorize disclosure of HIV test results by Internet
posting or other electronic means if the result is posted on a secure
Internet Web site and can only be viewed with the use of a secure
personal identification number provided to the patient at the time of
testing.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 120990 of the Health and Safety Code
isamended to read:

120990. (a) Prior to ordering atest that identifiesinfection of
apatient with HIV, amedical care provider shall inform the patient
that the test is planned, provide information about the test, inform
the patient that there are numerous treatment options and risk
reduction strategies available for a patient who tests positive for
HIV, and advise the patient that he or she has the right to decline
the test. If a patlent declines the test, the medical care provider
shaII note that factin the patlent s medlcal—ﬂ+e—|~f—a—meel+eal—me

(b) Subdivision (a) doesnot apply Whert aperstJn wtdependently
requests an HIV test from-theprevider a medical care provider,
public health clinic, laboratory, or HIV counseling and testing site
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20 that employsatrained HIV counselor pursuant to Section 120917.
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(c) Except as provided in subdivision (a), a person shall not
administer a test for HIV infection unless the person being tested
or his or her parent, guardian, conservator, or other person
specified in Section 121020 has provided informed consent for the
performance of the test. Informed consent may be provided orally
or inwriting, but the person administering the test shall maintain
documentation of consent, whether obtained orally or in writing,
in the client’s medical record. This consent requirement does not
apply to atest performed at an alter native site pursuant to Section
120890 or 120895. This section does not authorize a person to
administer a test for HIV unless that person is otherwise lawfully
permitted to administer an HIV test.

()

(d) Nothing in this section shall preclude a medical examiner
or other physician from ordering or performing a test to detect
HIV on acadaver when an autopsy is performed or body parts are
donated pursuant to the Uniform Anatomical Gift Act (Chapter
3.5 (commencing with Section 7150) of Part 1 of Division 7).

(eh)

(e) Nothing in this section permits-any a person to unlawfully
disclose an individual’s HIV status, or to otherwise violate
provisions of Section 54 of the Civil Code, the Americans With
Disabilities Act of 1990 (Public Law 101-336), or the California
Fair Employment and Housing Act (Part 2.8 (commencing with
Section 12900) of Division 3 of Title 2 of the Government Code),
which prohibit discrimination against individuals who are living
with HIV, or who test positive for HIV, or are presumed to be
HIV-positive.

(f) After the results of a test performed pursuant to this section
have been received, the medical care provider shall ensure that
the patient receives timely information and counseling, as
appropriate, to explain the results and the implications for the
patient’s health. If the patient tests positive for HIV infection, the
provider shall informthe patient that there are numerous treatment
options available and identify followup testing and care that may
be recommended. If the patient tests negative for HIV infection
and is known to be at high risk for HIV infection, the provider
shall advise the patient of the need for periodic retesting and may
offer prevention counseling or areferral to prevention counseling.
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SEC. 2. Section 120991 isadded to the Health and Safety Code,
to read:

120991. Each draw of blood ordered for a patrent in-the

pital; a public
healthelmrc— cI inicor an urgent care center shall be tested for HIV,
provided that the patient has consented to the HIV test pursuant
to Section 120990. Theemergeney-department; public health-elinte;
clinic or urgent care center shall provide the test results to the
patient before he or she leavesthe facility, unlessthe patient leaves
the facility prior to being released.

SEC. 3. Section 123148 of the Health and Safety Code is
amended to read:

123148. (a) Notwithstanding any other law, a hedth care
professional at whose request atest is performed shall provide or
arrange for the provision of the results of aclinical laboratory test
to the patient who is the subject of the test if so requested by the
patient, in oral or written form. The results shall be disclosed in
plain language and in oral or written form, except the results may
be disclosed in electronic form if requested by the patient and if
deemed most appropriate by the health care professiona who
requested the test. The telephone shall not be considered an
electronic form of disclosing laboratory results subject to thelimits
on electronic disclosure of test results for the purpose of this
section.

(b) (1) Consent of the patient to receive his or her laboratory
results by Internet posting or other electronic means shal be
obtained in a manner consistent with the requirements of Section
56.10 or 56.11 of the Civil Code. In the event that a health care
professional arranges for the provision of test results by Internet
posting or other electronic manner, the results shall be disclosed
to a patient in areasonable time period, but only after the results
have been reviewed by the health care professional. Access to
clinical laboratory test results shall be restricted by the use of a
secure persond identification number when the results are disclosed
to a patient by Internet posting or other electronic manner.

(2) Nothingin paragraph (1) shall prohibit direct communication
by Internet posting or the use of other electronic meansto disclose
clinical laboratory test results by atreating health care professional
who ordered the test for his or her patient or by a health care
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professional acting on behalf of, or with the authorization of, the
treating health care professional who ordered the test.

(c) When a patient requests access to his or her laboratory test
results by Internet posting, the health care professional shall advise
the patient of any charges that may be assessed directly to the
patient or insurer for the service and that the patient may call the
health care professiona for a more detailed explanation of the
laboratory test results when delivered.

(d) The electronic disclosure of test results under this section
shall be in accordance with any applicable federal law governing
privacy and security of electronic persona health records.
However, any state statute, if enacted, that governs privacy and
security of electronic personal health records, shall apply to test
results under this section and shall prevail over federal law if
federal law permits.

(e) Thetest resultsto be reported to the patient pursuant to this
section shall be recorded in the patient’s medical record, and shall
be reported to the patient within areasonabl e time period after the
test resultsare received at the offices of the health care professiona
who requested the test.

(f) Notwithstanding subdivision (a), unless the patient requests
the disclosure, the health care professional deems this disclosure
as an appropriate means, and a health care professional has first
discussed in person, by telephone, or by any other means of oral
communication, the test results with the patient, in compliance
with any other applicable laws, none of the following clinical
laboratory test results and any other related results shall be
disclosed to apatient by Internet posting or other el ectronic means:

(1) HIV antibody test, unlessthetest result is posted on asecure
Internet Web site and can only be viewed with the use of a secure
personal identification number provided to the patient at the time
of testing.

(2) Presence of antigens indicating a hepatitis infection.

(3) Abusing the use of drugs.

(4) Test resultsrelated to routinely processed tissues, including
skin biopsies, Pap smear tests, products of conception, and bone
marrow aspirations for morphological evaluation, if they reveal a
malignancy.

(g) Patient identifiable test results and health information that
have been provided under this section shall not be used for any
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commercial purpose without the consent of the patient, obtained
in amanner consistent with the requirements of Section 56.11 of
the Civil Code. In no event shall patient identifiable HIV-related
test results and health information disclosed in this section be used
in violation of subdivision (f) of Section 120980.

(h) Any third party to whom laboratory test results are disclosed
pursuant to this section shall be deemed a provider of
administrative services, as that term is used in paragraph (3) of
subdivision (c) of Section 56.10 of the Civil Code, and shall be
subject to all limitations and penalties applicable to that section.

(i) A patient may not be required to pay any cost, or be charged
any fee, for electing to receive his or her laboratory resultsin any
manner other than by Internet posting or other electronic form.

() A patient or his or her physician may revoke any consent
provided under this section at any time and without penalty, except
to the extent that action has been taken in reliance on that consent.
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