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SENATE BILL No. 962

Introduced by SenatorsAnderson and Rubio
(Coauthors: Senators Dutton, Fuller, and Gaines)
(Coauthors: Assembly Members Bill Berryhill, Garrick, Jeffries, Logue,
Nielsen, Olsen, Portantino, and Valadao)

January 11, 2012

An act to amend Sections 116380 and 116552 of the Health and
Safety Code, relating to drinking water.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 962, as amended, Anderson. Public water systems: point-of-use
treatment.

Existing law, the California Safe Drinking Water Act, provides for
the operation of public water systems, and requires the State Department
of Public Health to adopt regulations for these purposes. Under existing
law, regulations adopted by the department are required to include
requirements governing the use of point-of-entry and point-of-use
treatment by public water systems in lieu of centralized treatment, where
feasible. Existing law requires the department to adopt emergency
regulations governing the permitted use of point-of-entry and
point-of-use treatment by public water systems in lieu of centralized
treatment and requires that these emergency regulations remain in effect
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until the earlier of January 1, 2014, or the effective date of the required
nonemergency regulations. Existing law limits these regulations to
public water systems with less than 200 service connections.

This bill would, instead, limit these regulations to public water systems
with less than 500 service connections, and would require the emergency
regulations to remain in effect until the earlier of January 1, 2016, or
the effective date of the required nonemergency regulations.

Existing law prohibits the department from issuing a permit to a public
water system to allow the use of point-of-use treatment, unless the
department makes specified determinations.

This bill would additionally prohibit the department from issuing a
permit to a public water system to allow the use of point-of-entry
treatment, unless the department makes specified determinations. The
bill would require that prior to the approval of a permit allowing
installation of point-of-use or point-of-entry treatment devices, that a
water system submit a capital outlay plan outlining the plan for
construction of centralized treatment, as specified. The bill also would
require the department to conduct a full audit of the water system’s
finances. The bill would require the department to charge a fee to a
public water system that is seeking a permit or an amendment to a permit
for purposes of conducting these administrative and regulatory activities.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:
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SEC2

SECTION 1. Section 116380 of the Health and Safety Code is
amended to read:

116380. (a) Inaddition to the requirements set forth in Section
116375, the regulations adopted by the department pursuant to
Section 116375 shall include requirements governing the use of
point-of-entry and point-of-use treatment by public water systems
in lieu of centralized treatment where it can be demonstrated that
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centralized treatment is not immediately economically feasible,
limited to the following:

(1) Water systems with less than 500 service connections.

(2) Usage allowed under the federal Safe Drinking Water Act
(42 U.S.C. Sec. 300f et seq.) and its implementing regulations and
guidance.

(3) Water systems that have submitted preapplications with the
State Department of Public Health for funding to correct the
violations for which the point-of-entry and point-of-use treatment
is provided.

(b) (1) The department shall adopt emergency regulations
governing the permitted use of point-of-entry and point-of-use
treatment by public water systems in lieu of centralized treatment.

(2) The emergency regulations shall comply with Section
116552, and shall comply with all of the requirements set forth in
subdivision (a) applicable to nonemergency regulations, but shall
not be subject to the rulemaking provisions of the Administrative
Procedure Act (Chapter 3.5 (commencing with Section 11340) of
Part 1 of Division 3 of Title 2 of the Government Code). The
emergency regulations shall take effect when filed with the
Secretary of State, and shall be published in the California Code
of Regulations.

(3) The emergency regulations adopted pursuant to this
subdivision shall remain in effect until the earlier of January 1,
2016, or the effective date of nonemergency regulations adopted
pursuant to subdivision (a).

SEC3-

SEC. 2. Section 116552 of the Health and Safety Code is
amended to read:

116552. (a) The department shall not issue a permit to a public
water system or amend a valid existing permit to allow the use of
point-of-use or point-of-entry treatment unless the department
determines, after conducting a public hearing in the community
served by the public water system, that there is no substantial
community opposition to the installation of point-of-use or
point-of-entry treatment devices. The issuance of a permit pursuant
to this section shall be limited to not more than three years or until
funding for centralized treatment is available, whichever occurs
first. Prior to the approval of a permit allowing installation of
point-of-use or point-of-entry treatment devices, a water system
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shall submit a capital outlay plan outlining the plan for construction
of centralized treatment to meet present and future water
requirements of the district, and the department shall certify that
a centralized treatment facility that complies with all state and
federal requirements and meets all state and federal water quality
standards shall be completed within five years of the application
for the permit.

(b) Additional service connections shall not be added to a water
system after application for a permit by a public water system for
point-of-use or point-of-entry treatment until centralized treatment
is available for all public water system connections consistent with
the capital outlay plan.

(c) Point-of-use or point-of-entry treatment devices shall be
certified and approved by the department for use by a water system
to treat the contaminants present and shall meet all required federal
and state water quality standards.

(d) For districts utilizing point-of-use or point-of-entry treatment
devices, the department shall conduct a full audit of the water
system’s finances to examine why the water system does not have
the funding necessary to complete needed upgrades and
maintenance, including, but not limited to, evaluating the system’s
fee structure to ensure it is sufficient for operations, maintenance,
and capital improvements, evaluating administrative costs and
other costs in operating the water system to meet present and future
water requirements of the district, and providing recommendations
regarding any needed additional funding, fees, or assessments.

(e) Inaddition to any other fee the department may be authorized
to charge, the department shall charge a fee to a public water
system that is seeking a permit, or an amendment to a valid existing
permit, to allow the use of a point-of-use or point-of-entry
treatment system to cover the department’s costs in conducting
activities pursuant to this section. The fee shall be sufficient to
pay, but shall not exceed, the department’s costs.
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