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SB 1363 —2—

CHAPTER

An act to add Section 17405.5 to the Financial Code, relating
to escrow agents.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1363, Runner. Escrow agents.

Existing law, the Escrow Law, provides for the licensure and
regulation of escrow agents by the Commissioner of Corporations.
Each person licensed under that law is required to participate as a
member of Fidelity Corporation, a nonprofit mutual benefit
corporation, established to indemnify its members against loss.
Existing law requires a shareholder, officer, director, trustee,
manager, or employee of an escrow agent to obtain a Fidelity
Corporation Certificate as a condition of employment.

This bill would require an officer, director, trustee, or escrow
manager of a licensee who has access to money or negotiable
securities of the licensee, and certain other persons, to complete a
course in escrow management conducted by the commissioner,
within 12 months following their receipt of a Fidelity Corporation
Certificate, as specified.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 17405.5 is added to the Financial Code,
to read:

17405.5. (a) The following persons shall complete a course
in escrow management conducted by the commissioner within 12
months of their receipt of a Fidelity Corporation Certificate:

(1) Any officer, director, trustee, or escrow manager of an
escrow agent, whether or not compensated, who has access to
money or negotiable securities belonging to the escrow agent in
the regular discharge of his or her duties.

(2) Any person who may draw checks upon the escrow agent
or upon the trust funds of the escrow agent in the regular discharge
of his or her duties.

(3) Any other person, as determined by the commissioner.
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(b) The commissioner may charge persons required to comply
with this section a reasonable fee, as determined by the
commissioner, to cover the costs to administer this section.

(c) This section shall apply to all licensees that become newly
licensed or that undergo a change in ownership on or after January
1, 2011, and to all persons described in subdivision (a) who are
hired on or after January 1, 2011, by licensees that were in
existence prior to that date.

(d) For purposes of this section, a “change in ownership” shall
be deemed to have occurred when a licensee is required to file a
new application for licensure pursuant to the requirements of
Section 17213, and that license application is approved by the
commissioner.
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