CALIFORNIA LEGISLATURE—2009—10 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1038

Introduced by Assembly Member Furutani

February 27, 2009

An act to amend Section 1276.5 of the Health and Safety Code,
relating to health facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1038, as introduced, Furutani. Health facilities: nursing hours.

Existing law provides for the licensure and regulation of health
facilities by the State Department of Public Health. A violation of these
provisions is a crime.

Existing law requires that the minimum number of actual nursing
hours per patient required in a skilled nursing facility shall be 3.2 hours,
with specified exceptions.

This bill would increase this requirement to 3.5 nursing hours per
patient. By expanding the scope of a crime, this bill would impose a
state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that reimbursement.

This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1276.5 of the Health and Safety Code is
amended to read:

1276.5. (a) The department shall adopt regulations setting
forth the minimum number of equivalent nursing hours per patient
required in skilled nursing and intermediate care facilities, subject
to the specific requirements of Section 14110.7 of the Welfare and
Institutions Code. However, notwithstanding Section 14110.7 of
the Welfare and Institutions Code or any other provision ofdaw:;
commencing law:

(1) Commencing January 1, 2000, the minimum number of
actual nursing hours per patient required in a skilled nursing facility
shall be 3.2 hours, except as provided in Section 1276.9.

(2) Commencing January 1, 2010, the minimum number of
actual nursing hours per patient required in a skilled nursing
facility shall be 3.5 hours, except as provided in Section 1276.9.

(b) (1) For the purposes of this section, “nursing hours” means
the number of hours of work performed per patient day by aides,
nursing assistants, or orderlies plus two times the number of hours
worked per patient day by registered nurses and licensed vocational
nurses (except directors of nursing in facilities of 60 or larger
capacity) and, in the distinct part of facilities and freestanding
facilities providing care for the developmentally disabled or
mentally disordered, by licensed psychiatric technicians who
perform direct nursing services for patients in skilled nursing and
intermediate care facilities, except when the skilled nursing and
intermediate care facility is licensed as a part of a state hospital,
and except that nursing hours for skilled nursing facilities means
the actual hours of work, without doubling the hours performed
per patient day by registered nurses and licensed vocational nurses.

(2) Concurrent with implementation of the first year of rates
established under the Medi-Cal Long Term Care Reimbursement
Act of 1990 (Article 3.8 (commencing with Section 14126) of
Chapter 7 of Part 3 of Division 9 of the Welfare and Institutions
Code), for the purposes of this section, “nursing hours” means the
number of hours of work performed per patient day by aides,
nursing assistants, registered nurses, and licensed vocational nurses
(except directors of nursing in facilities of 60 or larger capacity)
and, in the distinct part of facilities and freestanding facilities
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providing care for the developmentally disabled or mentally
disordered, by licensed psychiatric technicians who performed
direct nursing services for patients in skilled nursing and
intermediate care facilities, except when the skilled nursing and
intermediate care facility is licensed as a part of a state hospital.

(c) Notwithstanding Section 1276, the department shall require
the utilization of a registered nurse at all times if the department
determines that the services of a skilled nursing and intermediate
care facility require the utilization of a registered nurse.

(d) (1) Except as otherwise provided by law, the administrator
of an intermediate care facility/developmentally disabled,
intermediate care facility/developmentally disabled habilitative,
or an intermediate care facility/developmentally disabled—nursing
shall be either a licensed nursing home administrator or a qualified
mental retardation professional as defined in Section 483.430 of
Title 42 of the Code of Federal Regulations.

(2) To qualify as an administrator for an intermediate care
facility for the developmentally disabled, a qualified mental
retardation professional shall complete at least six months of
administrative training or demonstrate six months of experience
in an administrative capacity in a licensed health facility, as defined
in Section 1250, excluding those facilities specified in subdivisions
(), (h), and (i).

SEC. 2. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XI11B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.

99



