AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 13, 2009

CALIFORNIA LEGISLATURE—2009—10 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 418

Introduced by Assembly Member Emmer son

February 23, 2009

An act to-amend-Seetien-4231-of+te amend, repeal, and add Section
4202 of-andto-add-Seetions4230,4230-5and-4410-te; the Business
and Professions Code, relating to pharmacy.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 418, as amended, Emmerson. Pharmacy technicians: licensure
requirements.

Existing law, the Pharmacy Law, provides for the licensure and
regulation of pharmacists and pharmacy technicians by the California
State Board of Pharmacy. Existing law authorizes the board to issue a
pharmacy technician license to an individual if that individual is a high
school graduate or possesses a general educational development
certificate equivalent and has either obtained a specified associate’s
degree, completed a specified course of training, graduated from a
specified school of pharmacy, or is certified by the Pharmacy Technician

Certlflcatlon Board. —E*rsﬂng%%bﬁs—the—be&rd—freﬁrmne\mg—a

This bill would instead, on and after January 1,-264% 2013, authorize
the board to issue a pharmacy technician license to an individual+fthat
tnedividuat who has graduated from a school of pharmacy recognized
by the board, or to an individual who is a high school graduate or
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possesses a general educational development certificate equivalent,
passes a pharmacy technician examination recognized by the National
Organization for Competency Assurance and approved by the board,
and has either obtained-a-speeified an associate’s degree; in pharmacy

.--:.:--..

technology or completed a course of training

specified

y the board.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. This act shall be known, and may be cited, as the
California Pharmacy Technician Patient Safety and Protection Act.

SEC. 2. Section 4202 of the Business and Professions Code is
amended to read:

4202. (a) The board may issue a pharmacy technician license
to an individual if he or she is a high school graduate or possesses
a general educational development certificate equivalent, and meets
any one of the following requirements:

(1) Has obtained an associate’s degree in pharmacy technology.

(2) Has completed a course of training specified by the board.

(3) Has graduated from a school of pharmacy recognized by
the board.

(4) Is certified by the Pharmacy Technician Certification Board.

(b) The board shall adopt regulations pursuant to this section
for the licensure of pharmacy technicians and for the specification
of training courses as set out in paragraph (2) of subdivision (a).
Proof of the qualifications of any applicant for licensure as a
pharmacy technician shall be made to the satisfaction of the board
and shall be substantiated by any evidence required by the board.

(c) The board shall conduct a criminal background check of the
applicant to determine if an applicant has committed acts that
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would constitute grounds for denial of licensure, pursuant to this
chapter or Chapter 2 (commencing with Section 480) of Division
1.5.

(d) The board may suspend or revoke a license issued pursuant
to this section on any ground specified in Section 4301.

(e) Once licensed as a pharmacist, the pharmacy technician
registration is no longer valid and the pharmacy technician license
shall be returned to the board within 15 days.

(f) This section shall remain in effect only until January 1,-261%
2013, and as of that date is repealed, unless a later enacted statute,
that is enacted before January 1,-26%% 2013, deletes or extends
that date.

SEC. 3. Section 4202 is added to the Business and Professions
Code, to read:

4202. (a) The board may issue a pharmacy technician license
to an individual-+f-he-er-she who has graduated from a school of
pharmacy recognized by the board; or to an individual who is a
high school graduate or possesses a general educational
development certificate equivalent, passes a pharmacy technician
examination recognized by the National Organization for
Competency Assurance and approved by the board, and meets-any
one either of the following requirements:

(1) Has obtained an associate’s degree in pharmacy technology.

the-board:
(2) Has completed a course of training specified by the board.
(b) The board shall adopt regulations pursuant to this section
for the licensure of pharmacy technicians and for the specification
of course of training as set forth in paragraph (2) of subdivision
(a). Proof of the qualifications of any applicant for licensure as a
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pharmacy technician shall be made to the satisfaction of the board
and shall be substantiated by any evidence required by the board.

(c) The board shall conduct a criminal background check of an
applicant to determine if the applicant has committed acts that
would constitute grounds for denial of licensure, pursuant to this
chapter or Chapter 2 (commencing with Section 480) of Division
1.5.

(d) The board may suspend or revoke a license issued pursuant
to this section on any ground of unprofessional conduct specified
in Section 4301.

(e) Once a pharmacy technician is licensed as a pharmacist, the
pharmacy technician registration is no longer valid and the
pharmacy technician license shall be returned to the board within
15 days.

(f) A pharmacy technician examination described in subdivision
(@) shall be subject to Section 139.

(g) This section shall become operative on January 1,-261%
2013.
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