AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 27, 2007

CALIFORNIA LEGISLATURE—2007—08 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 939

Introduced by Assembly Member Soto

February 22, 2007

An act to—ameHd—SeeHeﬂs—%SSG—l—aﬂd—%ﬂ-Z—l—eHhe—Edﬂe&Hen
- add Section 60851.2 to the
Educatlon Code, relating to academic assessment

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 939, as amended, Soto. Sehosls-empleyment-disqualifications:

Academic assessment: high school exit examination: tutoring.

Existing law requires each pupil completing grade 12 to successfully
pass the high school exit examination as a condition of receiving a
diploma of graduation or a condition of graduation from high school,
unless the pupil is otherwise exempted.

This bill would require the State Department of Education to provide
online or in-person tutoring regarding preparation for the high school
exit examination to an individual who meets specified criteria, upon
his or her request, until that individual passes the examination or
reaches 22 years of age, whichever occurs first. The individual would
be permitted to take the high school exit examination at any
administration of the examination with advance notice to the department.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: -yes-no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 60851.2 is added to the Education Code,
to read:

60851.2. (a) The department shall provide online or in-person
tutoring regarding preparation for the high school exit examination
to a qualified individual, upon his or her request, including the
type of tutoring sought, until that individual passes the examination
or reaches 22 years of age, whichever occurs first. A qualified
individual is a person who meets all of the following criteria:

(1) Has taken the examination administered pursuant to Section
60851.

(2) Has not passed at least one section of the examination.
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(3) Has been denied a diploma of graduation from high school
based solely on the failure to pass the examination.

(b) The individual neither is required to be enrolled in school
nor to have maintained continuous enrollment in school in order
to be eligible for tutoring pursuant to subdivision (a).

(c) Anindividual receiving tutoring pursuant to subdivision (a)
may elect to take the high school exit examination at any
administration of the examination with advance notice to the
department that is of a sufficient length of time prior to the
administration for the department to make arrangements for that
individual to take the examination.
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