AMENDED IN ASSEMBLY MAY 2, 2007

CALIFORNIA LEGISLATURE—2007—08 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 720

Introduced by Assembly Member De Leon

February 22, 2007

An act to amend Section 1626 of the Insurance Code, relating to
insurance licensees.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 720, as amended, De Leon. Insurance: life agents.

Existing law provides that a life licensee is a person authorized by
and on behalf of a life, disability, or life and disability insurer to transact
life, disability, or life and disability insurance. A life agent is also
authorized to transact 24-hour care coverage, as defined.

This bill would recast and reorganize that provision to provide for 3
different types of life agent licensees. The first type of licensee would
be authorized to transact life, disability, or life and disability as well as
24-hour care coverage, as specified. The 2nd type of licensee would be
authorized to transact life insurance only. The 3rd type of licensee would
be authorized to transact disability insurance only.

This bill would further require that life-only or disability-only agents
complete 20 hours of prelicensing education, and 12 hours of study in
ethics and insurance law, as specified. The bill would establish
requirements for persons licensed in other states to become licensed in
this state as life-only, disability-only, or life and disability agents, as
specified.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1626 of the Insurance Code is amended
to read:

1626. (a) Alife licensee is a person authorized to act as a life
agent. Licenses to act as a life agent under this chapter shall be of
the following types:

(1) Life and disability agent, which license shall entitle the
licensee to transact life, disability, or life and disability insurance
by and on behalf of a life, disability, or life and disability insurer.
A life and disability agent is also authorized to transact 24-hour
care coverage, as defined in Section 1749.02, pursuant to the
requirements of subdivision (b) of Section 1749-ersubdivision-{h)

(b}

(2) Life-only agent, which license shall entitle the licensee to
transact life insurance on behalf of a life, disability, or life and
disability insurer.

(3) Disability-only agent, which license shall entitle the licensee
to transact disability insurance on behalf of an insurer of any kind
that is admitted for disability insurance.

(b) A life agent licensed to act as a life-only agent, or a
disability-only agent, shall complete 20 hours of prelicensing study
as a prerequisite for qualification for a license. The curriculum for
satisfying this requirement shall be approved by the curriculum
board and submitted to the commissioner for final approval. A
life-only or a disability-only agent shall also complete 12 hours
of study in ethics and this code, as required by Section 1749.

(c) The following types of licensees who are licensed in another
state and who have completed the minimum hours of prelicensing
education in that state shall be required to complete only the course
of study on ethics and the California Insurance Code. If other
states use other titles for those license types, the Insurance
Commissioner may designate an equivalent or comparable license
type for the purposes of the courses of study required:

(1) Life-only agent.

(2) Disability-only agent.
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(3) Life and disability agent.

(d) The applicant for a life and disability agent license shall
not be required to repeat the prelicensing requirements that he or
she completed as a prerequisite to becoming licensed as a life-only
agent or a disability-only agent, provided these requirements were
met within three years of applying for the life and disability license.

(e) Review and approval of prelicensing courses not conducted
in a classroom, as referenced in subdivisions (b) and (d), shall
include an evaluation of the safeguards in place to ensure that the
student completing the course is the person enrolled in the course,
that methods used to monitor the student’s attendance are
adequate, that methods for the student to interact with the entity
providing the training exist, and that methods used to record the
times spent completing the course are adequate.

(f) Prelicensing certificates of completion shall expire three
years from the completion date of the course, whether or not a
license has been issued.
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