AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 24, 2006

CALIFORNIA LEGISLATURE—2005—06 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2184

Introduced by Assembly Member Bogh

February 22, 2006

An act to amend Section 1566.3 of the Health and Safety Code,
relating to residential facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2184, as amended, Bogh. Residential facilities: land use
regulations.

Existing law specifies that no conditional use permit, zoning
variance, or other zoning clearance is required of a residential facility,
as defined, which serves 6 or fewer persons if such a permit, variance,
or zoning clearance is not required of a family dwelling of the same
type in the same zone. Existing law provides that those provisions
shall not be construed to forbid the application to a residential care
facility of any local ordinance that deals with health, safety, building
standards, environmental impact standards, or any other matter
within the jurisdiction of a local public entity if the ordinance does not
distinguish residential care facilities that serve 6 or fewer persons
from other family dwellings of the same type in the same zone, and if
the ordinance does not distinguish residents of the residential care
facilities from persons who reside in other family dwellings of the
same type in the same zone.

This bill would—instead-specify-that-a-city-county,—or-othertocal
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the-same-zene additionally provide that the aforementioned provisions
shall not be construed to prohibit the application to a residential care
facility of any ordinance that applies to homes of facilities not subject
to licensure by a state agency.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: -yes-no.
State-mandated local program: no.

The people of the Sate of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1566.3 of the Health and Safety Code is
amended to read:

1566.3. (a) Whether or not unrelated persons are living
together, a residential facility that serves six or fewer persons
shall be considered a residential use of property for the purposes
of this article. In addition, the residents and operators of such a
facility shall be considered a family for the purposes of any law
or zoning ordinance which relates to the residential use of

property pursuant to this article,—exeept—as—provided—in
belivision-{e

(b) For the purpose of all local ordinances, a residential
facility that serves six or fewer persons shall not be included
within the definition of a boarding house, rooming house,
institution or home for the care of minors, the aged, or the
mentally infirm, foster care home, guest home, rest home,
sanitarium, mental hygiene home, or other similar term which
implies that the residential facility is a business run for profit or
differs in any other way from a family dwelling.

(c) This section shall not be construed to prohibit any city,
county, or other local public entity from placing restrictions on
building heights, setback, lot dimensions, or placement of signs
of a residential facility which serves six or fewer persons as long
as such restrictions are identical to those applied to other family
dwellings of the same type in the same zone.

(d) This section shall not be construed to prohibit the
application to a residential care facility of any local ordinance
which that deals with health and safety, building standards,
environmental impact standards, or any other matter within the
jurisdiction of a local public entity if the ordinance does not
distinguish residential care facilities which serve six or fewer
persons from other family dwellings of the same type in the same
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zene; zone and if the ordinance does not distinguish residents of
the residential care facilities from persons who reside in other
family dwellings of the same type in the same zone, or any
ordinance that applies only to homes or facilities not subject to
licensure by a state agency .

(e) A—No conditional use permit, zoning variance, or other
zoning clearance-may shall be required of a residential facility
which serves six or fewer persons which is not required of a
family dwelling of the same type in the same zone.

(f) Use of a family dwelling for purposes of a residential
facility serving six or fewer persons shall not constitute a change
of occupancy for purposes of Part 1. 5 (commencing with Section
17910) of Division 13 or local building codes. However, nothing
in this section is intended to supersede Section 13143 or 13143.6,
to the extent such sections are applicable to residential facilities
providing care for six or fewer residents.

(g) For the purposes of this section, “family dwelling,”
includes, but is not limited to, single-family dwellings, units in
multifamily dwellings, including units in duplexes and units in
apartment dwellings, mobilehomes, including mobilehomes
located in mobilehome parks, units in cooperatives, units in
condominiums, units in townhouses, and units in planned unit
developments.
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