AMENDED IN ASSEMBLY MARCH 23, 2004

CALIFORNIA LEGISLATURE—2003-04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2919

Introduced by Assembly Member Ridley-Thomas

February 20, 2004

ngact to
amend Section 3209.10 of the Labor Code, relating to workers’
compensation.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 2919, as amended, Ridley-Thomas—~Publie—ecentracts:
teleecommunications—and—telemarketing/orkers’ compensation:
physician assistant: nurse practitioner

Existingworkers’ compensation law generalgquiresemployers to
secure the payment of workers’ compensation, including medical
treatment, for injuries incurred by their employees that arise out of, or
in the course of, employment. Existing law, until January 1, 2006,
authorizes medical treatment of a wodlated injury to be provided by
a state licensed physician assistant or nurse practitioner, acting under
the review or supervision of a physician and surgeon pursuant to
standardized procedures or protocols within their lawfully authorized
scope of practice.

This bill would eliminate the January 1, 2006, repeal date thereby
extending the operation of this provision indefinitely.

)Existingtaw-providesforregulation-of-telephoniesellers.
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Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee:—yas.
State-mandated local program:-yes
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The people of the State of California do enact as follows:

SECHONL—TFhe Legislature-hereby-findsand-declares all of

SECTION 1. Section 3209.10 of the Labor Code is amended
to read:

3209.10. (a) Medical treatment of a work-related injury
required tacure or relieve the effects of the injury may be provided
by a state licensed physician assistant or nurse practitioner, acting
under the review or supervision of a physician and surgeon
pursuant to standardized procedures or protocols within their
lawfully authorized scope of practice. The reviewing or
supervising physician and surgeon of the physician assistant or
nurse practitioner shall ltieemed to be the treating physician. For
the purposes of this section, “medical treatment” includes the
authority of the nurse practitioner or physician assistant to
authorizethe patient to receive time off from work for a period not
to exceed three calendar days if that authority is included in a
standardized procedure or protocol approved by the supervising
physician. The nurse practitioner or physician assistant may
cosign the Doctor’s First Report of Occupational Injury or lliness.
The treating physician shall make any determination of temporary
disability and shall sign the report.

(b) The provision of subdivision (a) that requires the
cosignature of the treating physician applies to this section only
and it is not the intent of the Legislature that the requirement apply
to any other section of law or to any other statute or regulation.
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1 Nothing in this section implies that a nurse practitioner or
2 physician assistant is a physician as defined in Section 3209.3.
3  {eyTFhissectonshallremainin—effectonly—untiJanuary 1,
4 2006.;and-enthatdateisrepealedunlessalaterenacted-statute that
5 isenacted-befere January1.2006deleteserextendsthat date
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