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CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2869

Introduced by Assembly Member Levine

February 20, 2004

An act to amend Section 9601 of the Public Utilities Code, relating
to public utilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2869, as introduced, Levine. Local publicly owned electric
utilities.

Existing law relating to electrical restructuring prohibits a local
publicly owned electric utility or an electrical corporation from selling
electric power to the retail customers of another local publicly owned
electric utility or electrical corporation unless the first utility has agreed
to let the second utility make sales of electric power to the retail
customers of the first utility.

This bill would make technical, nonsubstantive changes to that
provision.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 9601 of the Public Utilities Code is
amended to read:

9601. (a) Except with respect to supply options of the nature
specified in Section 218, with the exception of paragraph (3) of
subdivision (b) of that section, as it existed on December 20, 1995,
no person, corporation, electrical corporation, or local publicly
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owned electric utility or other governmental entity other than a
retail customer’s existing electric service provider as of December
20, 1995, shall provide partial or full electric service to a retail
customer of a local publicly owned electric utility unless the
customer first confirms in writing an obligation to pay, through
tariff or otherwise, to the utility currently providing electric
service, a nonbypassable generation-related severance fee or
transition charge established by the regulatory body for that utility.
The severance fee or transition charge shall be paid directly to the
local publicly owned utility providing electricity service in the
service area in which the consumer is located.

(b) Except as provided in subdivision (a) of Section 374, no
local publicly owned electric utility or other governmental entity
shall provide partial or full electric service to a retail customer of
an electrical corporation unless the customer of that electrical
corporation first confirms in writing an obligation to pay, through
tariff or otherwise, to the electrical corporation currently
providing electric service, a nonbypassable generation-related
transition charge established by the regulatory body for that
electrical corporation. The charge shall be paid directly to the
electrical corporation providing electricity in the service area in
which the consumer is located.

(c) No local publicly owned electric utility or electrical
corporation shall sell electric power to the retail customers of
another local publicly owned electric utility or electrical
corporation unless the first utility has agreed to let allow the
second utility to make sales of electric power to the retail
customers of the first utility.
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