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CALIFORNIA LEGISLATURE—2003–04 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 583

Introduced by Assembly Member Leslie

February 18, 2003

An act to amend Section 377 of the Public Utilities Code, relating to
public utilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 583, as introduced, Leslie. Generation facilities: regulation.
Existing law requires the Public Utilities Commission to regulate

facilities for the generation of electricity owned by any public utility
prior to January 1, 1997, until the owner of those facilities has applied
to the commission to dispose of those facilities and has been authorized
by the commission to undertake that disposal. Existing law prohibits
any facility for the generation of electricity owned by a public utility to
be disposed of prior to January 1, 2006.

This bill would exempt from those provisions the sale of a facility for
the generation of electricity, or of an interest in a facility for the
generation of electricity, that is located outside of this state and is owned
exclusively by a public utility that serves 50,000 or fewer service
connections in this state.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 377 of the Public Utilities Code is
amended to read:
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377. The (a) Except as provided in subdivision (b), the
commission shall continue to regulate the facilities for the
generation of electricity owned by any public utility prior to
January 1, 1997, that are subject to commission regulation until the
owner of those facilities has applied to the commission to dispose
of those facilities and has been authorized by the commission
under Section 851 to undertake that disposal. Notwithstanding any
other provision of law, except as provided in subdivision (b), no
facility for the generation of electricity owned by a public utility
may be disposed of prior to January 1, 2006. The commission shall
ensure that public utility generation assets remain dedicated to
service for the benefit of California ratepayers.

(b) Notwithstanding subdivision (a), this section does not apply
to the sale of a facility for the generation of electricity, or of an
interest in a facility for the generation of electricity, that is located
outside of this state and is owned exclusively by a public utility that
serves 50,000 or fewer service connections in this state.
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