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AMENDED IN SENATE APRIL 30, 2002

AMENDED IN SENATE APRIL 16, 2002

SENATE BILL No. 1717

Introduced by Senator Machado

February 21, 2002

An act to amend Section 56742 of the Government Code, relating to
city annexations.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

SB 1717, as amended, Machado. City annexations.
Under existing law, upon approval of the local agency formation

commission, a city may annex noncontiguous territory not exceeding
300 acres, located in the same county, that the city owns and uses for
municipal purposes. If, after the annexation, the city sells all or part of
that territory, the territory no longer owned by the city ceases to be part
of the city.

This bill would additionally provide that when any or all of the
territory annexed in this manner is no longer used for municipal
purposes, as defined, that territory shall cease to be part of the city.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 56742 of the Government Code is
amended to read:

56742. (a) Notwithstanding Section 56741, upon approval of
the commission a city may annex noncontiguous territory not
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exceeding 300 acres if the territory meets all of the following
requirements:

(1) It is located in the same county as that in which the city is
situated.

(2) It is owned by the city.
(3) It is used for municipal purposes at the time commission

proceedings are initiated.
(b) Territory which is used by a city for the reclamation,

disposal, and storage of treated wastewater may be annexed to the
city pursuant to this section without limitation as to the size of the
territory.

(c) If territory is annexed pursuant to this section, the annexing
city may not annex any territory not owned by the city, not used
for municipal purposes, and not contiguous to the city, although
the territory is contiguous to the territory annexed pursuant to this
section.

(d) Notwithstanding any other provision of this section, a city
which annexes territory pursuant to this section may annex
additional territory in the same county as that in which the city is
situated which is owned by the United States government or the
State of California and which is contiguous to the first annexed
territory if the total acreage of the first annexed and the
subsequently annexed territory together does not exceed 300 acres
in area. If after the completion of the subsequent annexation, the
city sells any or all of the first annexed territory, the subsequently
annexed territory shall cease to be part of the city if the
subsequently annexed territory is no longer contiguous to territory
owned by the city.

(e) When any or all of the territory annexed to a city pursuant
to this section is no longer owned by the city or is no longer used
for municipal purposes, that territory shall cease to be a part of that
city.

(f) When territory ceases to be part of a city pursuant to this
section, the legislative body of the city shall adopt a resolution
confirming the detachment. The resolution shall describe the
detached territory and shall be accompanied by a map indicating
the territory. Immediately upon adoption of the resolution, the city
clerk shall make any filing required by Chapter 8 (commencing
with Section 57200) of Part 4.
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(g) If territory annexed to a city pursuant to this section
becomes contiguous to the city, the limitations imposed by this
section shall cease to apply.

SEC. 2. The Legislature finds and declares that without
limitation, the term ‘‘used for municipal purposes’’ as used in
Section 56742 of the Government Code shall may not include a
lease entered into on or after April 24, 2002, for commercial
development for business purposes pursuant to Section 37395 of
the Government Code, or any other provision of law. Nothing in
this section shall prevent a city from entering into a lease pursuant
to Sections 37380 to 37394, inclusive, or Section 37396 of the
Government Code.  It is the intent of the Legislature that cities shall
not use the provisions of this section to promote commercial
development that is not contiguous to urbanized areas, to increase
municipal revenues, or to avoid the land use control of counties.
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