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AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 17, 2002

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 2712

Introduced by Assembly Member Aroner

February 22, 2002

An act to add Section 1276.45 to the Health and Safety Code, relating
to health facilities.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 2712, as amended, Aroner. Health facilities: respiratory
therapist care practitioners: staff-patient ratios.

Existing law provides for the licensure and regulation of health
facilities by the State Department of Health Services. Existing law
requires the department to establish, by regulation, minimum licensed
nurse-to-patient ratios by licensed nurse classification and hospital unit
for general acute care hospitals, acute psychiatric hospitals, and special
hospitals. A violation of these provisions is subject to criminal sanction.

This bill would require these hospitals to provide minimum
respiratory therapist-to-patient care practitioner-to-patient ratios
established by the bill and to adopt written polices and procedures for
training and orientation of respiratory therapist care practitioner staff.

Because this bill would create new crimes relating to health facilities,
it would impose a state-mandated local program.

The California Constitution requires the state to reimburse local
agencies and school districts for certain costs mandated by the state.
Statutory provisions establish procedures for making that
reimbursement.
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This bill would provide that no reimbursement is required by this act
for a specified reason.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: yes.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1276.45 is added to the Health and
Safety Code, to read:

1276.45. (a) A health facility licensed pursuant to
subdivision (a), (b), or (f) of Section 1250 shall allocate sufficient
numbers of respiratory therapists care practitioners, licensed
pursuant to Article 3 (commencing with Section 3730) of Chapter
8.3 of Division 2 of the Business and Professions Code, so as to
provide a respiratory therapist-to-patient care
practitioner-to-patient ratio as follows:

(1) In critical care units, burn units, labor and delivery,
postanesthesia units, and any other specialty units, one respiratory
therapist care practitioner per four patients who are receiving
respiratory care as ordered by a physician.

(2) For patients in emergency departments requiring care in an
intensive care or critical care setting, one respiratory therapist care
practitioner per four patients who are receiving respiratory care as
ordered by a physician.

(3) For patients in emergency departments who are being held
temporarily and who do not require care in an intensive care or
critical care setting, one respiratory therapist care practitioner per
two critical care patients receiving respiratory care as ordered by
a physician in addition to the regularly scheduled emergency room
staff.

(4) In step down units and telemetry units, one respiratory
therapist care practitioner per six patients receiving respiratory
care as ordered by a physician.

(5) In newborn intensive care units, one respiratory therapist
care practitioner specially trained in the respiratory care of the
newborn per two patients receiving respiratory care as ordered by
a physician.

(6) In medical-surgical units, one respiratory therapist care
practitioner per 10 patients receiving respiratory care as ordered
by a physician.
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(7) There shall be a minimum of one respiratory therapist care
practitioner for every 50 patients or fraction thereof in the hospital
at all times.

(b) The ratios specified in subdivision (a) shall constitute the
minimum number of respiratory therapists care practitioners that
shall be allocated. Additional staff shall be assigned in accordance
with a documented patient classification system for determining
respiratory care requirements, including, but not limited to, the
severity of the illness, the need for specialized equipment and
technology, the complexity of clinical judgment needed to design,
implement, and evaluate the patient care plan and the ability for
self-care, and the licensure of the personnel required for care.

(c) Direct care respiratory therapists care practitioners
responsible for implementing care on the basis of the patient
classification system and administrators responsible for assigning
patient care based on the system shall demonstrate knowledge and
competency in the use of the particular system used by the specific
facility.

(d) All health facilities licensed under subdivision (a), (b), or
(f), of Section 1250 shall adopt written policies and procedures for
training and orientation of respiratory therapist care practitioner
staff.

(e) (1) No respiratory therapist care practitioner shall be
assigned to a hospital unit or clinical area unless that respiratory
therapist care practitioner has first received orientation in that
clinical area sufficient to provide competent care to patients in that
area and has demonstrated current competence in providing care
in that area.

(2) The written policies and procedures for orientation of
respiratory therapist care practitioner staff shall require that all
temporary personnel receive the same amount and type of
orientation as is required for permanent staff.

(f) Requests for waivers to this section that do not jeopardize
the health, safety, and well-being of patients affected and that are
needed for increased operational efficiency may be granted by the
department to rural general acute care hospitals meeting the
criteria set forth in paragraph (2) of subdivision (a) of Section
1250.

(g) The ratios required by this section shall be in addition to the
nurse-to-patient ratios established pursuant to Section 1276.4.
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SEC. 2. No reimbursement is required by this act pursuant to
Section 6 of Article XIII B of the California Constitution because
the only costs that may be incurred by a local agency or school
district will be incurred because this act creates a new crime or
infraction, eliminates a crime or infraction, or changes the penalty
for a crime or infraction, within the meaning of Section 17556 of
the Government Code, or changes the definition of a crime within
the meaning of Section 6 of Article XIII B of the California
Constitution.
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