Assembly Bill No. 1534

CHAPTER 823

An act to add Section 3110.5 to the Civil Code, relating to works of
improvement.

[Approved by Governor October 12, 2001. Filed
with Secretary of State October 13, 2001.]

LEGISLATIVE COUNSEL'S DIGEST

AB 1534, Longville. Contractors: works of improvement.

Existing statutory law generally governs payment provisions
contained in contracts for works of improvement.

This bill would require an owner gfoperty who contracts for a work
of improvement, for construction, alteration, addition to, or repair of the
property, where the value of the contract is either (1) more than
$5,000,000 where the owner’s interest is a fee simple absolute interest
in the property, or (2) more than $1,000,000 where the owner’s interest
is less than a fee simple absolute interest in the property, to provide to
the original contractor, if Eending institution is providing a construction
loan, a copy of the recorded construction mortgage or deed of trust that
shall disclose the amount of the construction loan. The bill would also
require arowner who is not the majority owner of the original contractor
to provide security for that project by a payment bond, irrevocable letter
of credit, or a construction security escrow account, as specified. The
bill's requirements would not apply to the construction of single-family
residences, as defined, and specified associated fixed works, public
works projects, or housing developments eligible for a density bonus, as
specified. The bill would also exempt certain qualified publicly traded
companies and qualified private companies, as defined, from the above
requirements.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 3110.5 is added to the Civil Code, to read:

3110.5. (@) (1) This section shall apply only to an owner who
contracts for a work of improvement for construction, alteration,
addition to, or repair upon, property, whether the contracting owner is
the owner of a fee simple absolute interest in the property or the owner
of any lesser interest in the property. For purposes of this section, a lessee
of real property shall be considered to be the owner of a fee simple
absolute interest in that real property if and only if: (A) the initial term
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of the lease is at least 35 years and (B) the lease covers one or more lawful
parcels under the Subdivision Map Act (Division 2 (commencing with
Section 66410) of Title 7 of the Government Code) and any applicable
local ordinances adopted pursuant thereto, in their entirety, including,
but not limited to, parcels approved pursuant to certificate of compliance
proceedings. For purposes of this section, the owner of a fee simple
absolute interest shall not be deemed to be the owner of less than a fee
simple absolute interest by reason of any mortgages, deeds of trust,
groundleases, or other liens or encumbrances or rights to occupancy that
may encumber the fee simple absolute interest. When the owner
contractingfor the work of improvement is an owner of an interest in the
property which is less than a fee simple absolute interest, nothing in this
section shall require the owner of the fee simple absolute interest who
does not contract for the work of improvement to provide any security
pursuant to this section or to comply with any of the other obligations
of an owner under this section. When the owner contracting for the work
of improvement is an owner of the fee simple absolute interest in the
property, nothing in this section shall require the owner of an interest in
the property which is less than a fee simple absolute interest who does
not contract for the work of improvement to provide any security
pursuant to this section or to comply with any of the other obligations
of an owner under this section.

(2) An owner contracting for a work of improvement is subject to this
section only if one of the following conditions is satisfied:

(A) The owner contracting for the work of improvement is the owner
of a fee simple absolute interest in the property upon which the work of
improvement is to be made, and the value of the contract for the work
of improvement is more than five million dollars ($5,000,000).

(B) The owner contracting for the work of improvement is the owner
of an interest which is less than a fee simple absolute interest, including
a leasehold interest, in the property upon which the work of
improvement is to be made, and the value of the contract for the work
of improvement is more than one million dollars ($1,000,000).

(b) When an owner of property, whether an owner of a fee simple
absolute interest or any lesser interest therein, contracts for any work of
improvement for construction, alteration, addition tajemair upon, the
property,and the contracting owner is subject to the requirements of this
section, as determined by subdivision (a), the contracting owner shall
supply to the original contractor, if a lending institution is providing a
constructiorioan, a copy certified by the county recorder of the recorded
construction mortgage or deed of trust that shall disclose the amount of
the construction loan. In addition, if the contracting owner is not the
majority owner of the original contractor, the contracting owner shall
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provide security for the contracting owner’s payment obligations under
the construction contract. The security shall be used only when the
contracting owner defaults on his or her contractual obligations to the
original contractor. The security for the contracting owner’s payment
obligations under the construction contract shall be provided by one of
the following means:

(1) A payment bond, as defined in Section 3096, in the amount of
either(A) not less than 25 percent of the total amount of any construction
contract that is subject to this section where the construction contract
provides that the work of improvement is scheduled to be substantially
completed within six months following the commencement thereof, or
(B) not less than 15 percent of the total amount of any other construction
contract that is subject to this section, which payment bond shall be
payableupon default by the contracting owner of any undisputed amount
under the contract that has been due and payable for more than 30 days.
The payment bond shall be from a California admitted surety which is
either listed in the Department of the Treasury’s Listing of Approved
Sureties (Department Circular 570) or that has an A.M. Best rating of A
or better and has an underwriting limitation, pursuant to Section 12090
of the Insurance Code, greater than the value of the contract amount of
the bond.

(2) An irrevocable letter of credit from a financial institution, as
defined in Section 5107 of the Financial Code, inuring to the benefit of
theoriginal contractor in the amount of either (A) not less than 25 percent
of the total amount of any construction contract that is subject to this
section where the construction contract provides that the work of
improvement is scheduled to be substantially completed within six
months following the commencement thereof, or (B) not less than 15
percent of the total amount of any other construction contract that is
subject to this section. The maturity date of the letter of credit and other
terms of the letter of credit shall be determined by agreement between
the contracting owner, the original contractord the issuer of the letter
of credit provided that the contracting owner shall be required to
maintain the letter of credit in effect until the contracting owner has
satisfied all of its payment obligations to the original contractor.

(3) (A) An escrow account, designated as a “construction security
escrow account,” maintained with an escrow agent licensed under the
Escrow Law, as set forth in Division 6 (commencing with Section
17000) of the Financial Code, or with any person exempt from the
Escrow Law pursuant to paragraph (1) or (3) of subdivision (a) of
Section 17006 of the Financial Code, which construction security
escrow account shall be located in California and in which the
contracting owner shall deposit funds in the amount provided in
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subparagraph (B); provided that the original contractor shall not be
obligated to accept a construction security escrow account as security
unless the contracting owner establishes to the reasonable satisfaction of
the original contractor (which may be established by a written opinion
of legal counsel for the contracting owner), that the contracting owner
has granted the original contractor a perfected, first priority security
interest in the construction security escrow account and all funds
deposited byhe contracting owner therein and the proceeds thereof. The
funds on deposit in the construction security escrow account shall be the
sole property of the contracting owner, subject to the security interest in
favor of the original contractor. The escrowholder shall be instructed by
the contracting owner and the original contractor to hold the funds on
deposit in the construction security escrow account for the purpose of
perfecting the original contractor’s security interest therein and to
disburse those funds only upon the joint authorization of the contracting
owner and the original contractor, or in accordance with an order of any
court which is binding on both the owner and the original contractor.
Nothing in this section shall be construed to require any construction
lender to agree to deposit proceeds of a construction loan in a
construction security escrow account.

(B) Prior to commencement of the work under the construction
contract, the contracting owner shall make an initial deposit to the
construction security escrow account in the amount of either (i) not less
than 25 percent of the total amount of any construction contract which
is subject to this section where the construction contract provides that the
work of improvement is scheduled to be substantially completed within
six months following the commencement thereof, or (ii) not less than 15
percent of the total amount of any other construction contract which is
subject to this section. In addition, if the construction contract provides
for a so-called retainage or retention to be withheld from periodic
payments to the original contractor, the contracting owner shall deposit
all amounts withheld as retainage or retention in the construction
security escrow account at the same time the contracting owner makes
the corresponding payment to the original contractor from which the
retainage or retention is withheld provided, however, that in no event
shallthe amount required to be maintained on deposit in the construction
security escrow account exceed the total amount of future payments
remaining to be due the original contractor under its construction
contract (as the same may be adjusted by agreement between the
contracting owner and the original contractor). Whengeamount of
funds on deposit in the construction security escrow account equals or
exceeds the total amount of future payments remaining to be due the
original contractor, the contracting owner and the original contractor
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shall authorize the disbursement to the original contractor of funds on
deposit in the construction security escrow account to pay progress
paymentghen due the original contractor under its construction contract
(in whole or in part), but in no event shall either party be obligated to
authorize the disbursement of any funds that would cause the amount
remaining on deposit in the construction security escrow account
following that disbursement to be less than the total amount of future
payments remaining to be due the original contractor after application
of any funds disbursed to the original contractor. The contracting owner
and the original contractor shall authorize the disbursement to the
contractingowner of any funds remaining on deposit in the construction
security escrow account after the original contractor has been paid all
amounts due under its construction contract. The contracting owner and
the original contractor shall authorize the disbursement of funds on
deposit in the construction security escrow account in accordance with
theorder of any court which is binding on both of them. The contracting
owner and the original contractor may agree in the construction contract
upon additional conditions for the disbursement of funds on deposit in
the construction security escrow account provided that the conditions
shall not cause the amount remaining on deposit in the construction
security escrow account to be less than the amount required pursuant to
this subparagraph.

(c) For the purposes of subdivision (b), in cases where the price under
the construction contract is not a fixed price, the amount of security to
be provided shall be determined with reference to the guaranteed
maximum price, if there is one, or if there is no guaranteed maximum
price, the amount of security shall be determined with reference to the
contracting owner’s and original contractor’s good faith estimate as to
the total cost anticipated to be incurred under the construction contract.
Whenever any contracting owner that is required to provide security
under this section with respect to a construction contract fails to provide
that security or fails to maintain that security as required, the original
contractor may make written demand on the contracting owner to do so,
and if the contracting owner fails to provide and maintain that security
within 10days after the original contractor makes written demand on the
owner, the original contractor may suspend work until the required
security is provided and maintained in accordance with this section.

(d) No part of this section shall be interpreted to affect provisions in
this code providing for mechanics’ liens, stop notices, bond remedies,
or prompt payment rights of a subcontractor, including the original
contractor’spayment responsibilities as set forth in Section 7108.5 of the
Business and Professions Code and Section 10262 of the Public
Contract Code.
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(e) Nothing in this section shall apply to the construction of
single-family residences, including single-family residences located
within a subdivision, and any associated fixed works that require the
services of a general engineering contractor, as defined in Section 7056
of the Business and Professions Code, any public works projects, or
housing developments eligible for a density bonus pursuant to Section
65915 of the Government Code. As used in this section, the term
“single-family” residence means a real property improvement used or
intended to be used as a dwelling unit for one family.

() This section does not apply to either of the following:

(1) Any contract where the contracting owner is either a qualified
publicly traded company or a wholly owned subsidiary of a qualified
publicly traded company, provided that the obligations of the subsidiary
under the construction contract are guaranteed by the parent which is a
qualified publicly traded company. As used in this section, the term
“qualified publicly traded company” means any company having a
class of equity securities listed for trading on the New York Stock
Exchangethe American Stock Exchange or the NASDAQ stock market
and the nonsubordinated debt securities thereof which are rated as
“investment grade” by either Fitch ICBA, Inc., Moody’s Investor
Services]nc., Standard & Poor’s Ratings Services or a similar statistical
rating organization which is nationally recognized for rating the
creditworthiness of publicly traded companies. If at any time prior to
final payment of all sums due under the construction contract the
nonsubordinated debt securities of the qualified publicly traded
company are downgraded to below “investment grade” by one of the
referenced ratinggencies, the contracting owner of the property will no
longer be exempt from the provisions of this section.

(2) Any contract where the contracting owner is either a qualified
private company or a wholly owned subsidiary of a qualified private
company, provided that the obligations of the subsidiary under the
construction contract are guaranteed by the parent which is a qualified
private company. As used in this section, the term “qualified private
company” means any company that has no equity securities listed for
trading orthe New Yrk Stock Exchange, the American Stock Exchange
or the NASDAQ stock market, and that has a net worth determined in
accordance with generally accepted accounting principles in excess of
fifty million dollars ($50,000,000). If at any time prior to final payment
of all sums due under the construction contract the net worth of the
qualified private company is reduced below the level referenced in this
section the owner of the property will no longer be exempt from the
provisions of this section.
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(9) It shall be against public policy to waive the provisions of this

section in any contract for any private work of improvement to which
this section applies.
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