CALIFORNIA LEGISLATURE—2001-02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1534

Introduced by Assembly Member Longville

February 23, 2001

An act to add Section 3110.5 to the Civil Code, relating to works of
improvement.

LEGISLATIVE COUNSELS DIGEST

AB 1534, as introduced, Longville. Contractors: works of
improvement.

Existing statutory law generally governs payment provisions
contained in contracts for works of improvement.

This bill would require an owner of property who contracts for a work
of improvement, for construction, alteration, or repair of the property,
where the value of the contract is more than $5,000,000, to provide to
the original contractor, if a lending institution is providing a
constructiorloan, a copy of the recorded construction mortgage or deed
of trust that shall disclose the amount of the construction loan. The bill
would also require an owner who is not the majority owner of the
original contractor to provide security for that project by a payment
bond, irrevocable letter of credit, or a construction security account, as
specified. The bill's requirements would not apply to the construction
of single-family residences and specified associated fixed works, public
works projects, or housing developments eligible for a density bonus,
as specified. The bill would also exempt certain publicly-traded
companies and qualified private companies, as defined, from the above
requirements.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: no.
State-mandated local program: no.
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The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 3110.5 is added to the Civil Code, to
read:

3110.5. (a) When an owner of property contracts for any
work of improvement for construction, alteration, or repair upon
the property, and the value of the contract for the work of
improvement is more than five million dollars ($5,000,000), the
owner shall supply to the original contractor, if a lending
institution is providing a construction loan, a copy certified by the
county recorder of the recorded construction mortgage or deed of
trust that shall disclose the amount of the construction loan. In
addition if the owner is not the majority owner of the original
contractor, the owner shall provide security for the project. The
security shall be used only when the owner defaults on his or her
contractual obligations to the original contractor, by one of the
following means:

(1) A payment bond, as defined in Section 3096, in the amount
of 15 percent of the contract, which is payable upon default by the
owner of any undisputed amount under the contract that has been
due and payable for more than 30 days. The payment bond shall
be from a California admitted surety listed in the Department of
the Treasury’s Listing of Approved Sureties (Department Circular
570) with an underwriting limitation greater than the value of the
contract.

(2) Anirrevocable letter of credit from a financial institution,
as defined in Section 5107 of the Financial Code, inuring to the
benefit of the original contractor in the amount of not less than 15
percent of the total construction contract amount. The maturity
date ofthe letter of credit and other terms of the letter of credit shall
be determined by agreement between the owner, the original
contractor, and the issuer of the letter of credit provided that the
owner shall be required to maintain the letter of credit in effect
until the owner has satisfied all of its payment obligations to the
original contractor.

(3) (A) A deposit account, as defined in subdivision (e) of
Section9105 of the Commercial Code, maintained with a financial
institution, as defined in Section 5107 of the Financial Code,
located in California, designated as a “construction security
account,” in which the owner shall maintain on deposit funds in
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—3— AB 1534

the amount provided in subparagraph (B); provided that the
original contractor shall not be obligated to accept a construction
security account as security unless the owner establishes to the
reasonable satisfaction of the original contractor (which may be
established by a written opinion of legal counsel for the owner),
thatthe owner has granted the original contractor a perfected, first
priority security interest in the construction security account and
all funds therein and the proceeds thereof. The fundejposit in

the construction security account shall be the sole property of the
owner, subject to the security interest in favor of the original
contractor. Withdrawals from the construction security account
shall require the signature of at least one representative of the
owner and at least one representative of the original contractor, as
the same shall be designated on the signature card for the
construction security account. Nothing in this statute shall be
construed to impose any duties on any financial institution with
respect to any construction security account beyond the duties
imposed on financial institutions with respect to deposit accounts
generally. Nothing in this statute shall be construed to require any
construction lender to agree to deposit proceeds of a construction
loan in a construction security account.

(B) The amount of funds to be maintained on deposit in the
constructiorsecurity account from time to time shall be an amount
equal to the sum of the cost of the work to be incurred during a
three-month period commencing with the current month, unless
work was performed in the prior month for which no progress
payment has been made, in which case the three-month period
shall commence with the prior month, based on a schedule of
estimated costs to be incurred during each month of the work,
which schedule shall be agreed upon by the owner and the original
contractor prior to execution of the original contractor’s contract
and incorporated as a part of that contract (subject to adjustment
from time to time by agreement between the owner or his or her
representative and the original contractor); plus the total amount
of retainage held by the owner for all prior months; provided,
however, that in no event shall the amount required to be
maintained on deposit in the construction security account exceed
the total amount of future payments remaining to be due the
original contractor under its construction contract (or as adjusted
by agreement between the owner or his or her representative and
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the original contractor). Whenever the total amount of funds on
deposit in a construction security account established pursuant to
subparagraph (A) is less than the amount required pursuant to this
subparagraph, the owner shall deposit the amount of the shortfall
in the construction security account, and if the owner fails to
deposit the required funds within 10 days after receipt of written
demand to do so by the original contractor, the original contractor
may suspend work until the deposit is made.

(C) The owner and the original contractor shall be obligated to
authorize the disbursement of funds from a construction security
account established pursuant to subparagraph (A) in accordance
with the provisions of this subparagraph. The provisions of this
subparagraphkhall create obligations only on the part of the owner
and the original contractor to authorize the disbursement of funds
from a construction security account as set forth herein, and this
subparagraph shall not affect the duties imposed on the financial
institution with which a construction security account is
maintained with respect thereto. The financial institution with
which a construction security account is maintained shall have no
duty to determine whether the conditions for disbursement from
a construction security account set forth in this subparagraph have
been satisfied. Whenever the amount of funds on deposit in the
construction security account exceeds the amount required
pursuant to subparagraph (B), the owner and the original
contractor shall authorize the disbursement to the original
contractor of the excess funds on deposit in the construction
security account to pay progress payments due the original
contractomunder its construction contract (in whole or in part), but
in no event shall either party be obligated to authorize the
disbursement ainy funds that would cause the amount remaining
on deposit in the construction security account following the
disbursement to be less than the amount required pursuant to
subparagraph (B). The owner and the original contractor shall
authorize the disbursement to the owner of any funds remaining
on deposit in the construction security account after the original
contractor has been paid all amounts due under its construction
contract. The owner and the original contractor shall authorize the
disbursement of any funds on deposit in the construction security
account inaccordance with the order of any court which is binding
on both of them. The owner and the original contractor may agree

99



NRPRRPRRPRRRRERRPRRRE
COONOUIRWNRPOOONOOUTAWN R

N N
N

NN NN
ool hWw

N
-~

WNN
O ©

WWWWwWwWww
~NoO o WNE

—5— AB 1534

in the construction contract upon other conditions for the
disbursement of funds on deposit in the construction security
account, provided that the conditions shall not cause the amount
remaining ordeposit in the construction security account ttese

than the amount required pursuant to subparagraph (B).

(b) No part of this section shall be interpreted to affect
provisions in this code providing for mechanics’ liens, stop
notices, bond remedies, or prompt payment rights of a
subcontractor, including the original contractor's payment
responsibilities as set forth in Section 7108.5 of the Business and
Professions Code and Section 10262 of the Public Contract Code.

(c) Nothing in this section shall apply to the construction of
single-family residences and any associated fixed works that
require the services of a general engineering contractbefiasd
in Section 7056 of the Business and Professions Code, any public
works projects, or housing developments eligible for a density
bonus pursuant to Section 65915 of the Government Code.

(d) Exempt from this section are publicly-traded companies,
provided that the obligations under the construction contract are
guaranteed by the publicly-traded company. As used in this
sectionthe term‘publicly-traded company’means any company
having a class of equity securities listed for trading on the New
York Stock Exchange, the American Stock Exchange or the
NASDAQ stock market or any wholly-owned subsidiary of any
such company, provided that the obligations under the
construction contract are guaranteed by the publicly-traded parent
company. Also exempt from this section are qualified private
companies. As used in this section, the term “qualified private
company” means any company other than a publicly-traded
company that has a net worth determined in accordance with
generally accepted accounting principlesxaess of fifty million
dollars ($50,000,000), or any wholly owned subsidiary of any
company that is not publicly traded, provided that the obligations
under the construction contract are guaranteed by the parent
company and that parent company has a net worth determined in
accordance with generally accepted accounting principles in
excess of fifty million dollars ($50,000,000).
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