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AMENDED IN SENATE JULY 2, 2001

AMENDED IN SENATE JUNE 18, 2001

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1177

Introduced by Assembly Member Calderon

February 23, 2001

An act to amend Section 5307.1 of, and to add Section 5307.11 to,
An act to add Sections 5307.11 and 5318 to the Labor Code, relating to
workers’ compensation.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1177, as amended, Calderon. Workers’ compensation: official
medical fee schedule.

Existing law provides for administration of the workers’
compensation system by the Director of the Division of Workers’
Compensation of the Department of Industrial Relations, who is
referred to as the administrative director. Existing law requires the
administrative director to adopt and revise no less frequently than
biennially an official medical fee schedule that establishes reasonable
maximum fees paid for specified medical services through the workers’
compensation system. Existing law requires the fee schedule for health
care facilities to take into consideration cost and service differentials for
various types of facilities.

This bill would also require the fee schedule for health care facilities
to take into consideration the reasonable cost of providing services,
including the cost of providing highly specialized services and services
using technological equipment and biological implants. The This bill
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would authorize a health care provider or licensed health facility and a
contracting agent, employer, or carrier to contract for reimbursement
rates that are different from the official medical fee schedule. The bill
would provide that the December 31, 2001 termination date contained
in the California Code of Regulations for specified regulations be
extended until regulations on the medical fee schedule adopted by the
administrative director become effective.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5307.1 of the Labor Code is amended
to read:

5307.1. (a) (1) The administrative director, after public
hearings, shall adopt and revise, no less frequently than biennially,
an official medical fee schedule that shall establish reasonable
maximum fees paid for medical services provided pursuant to this
division. No later than January 1, 1995, the administrative director
shall have revised the schedule. By no later than January 1, 1995,
the schedule shall include services for health care facilities
licensed pursuant to Section 1250 of the Health and Safety Code,
and drugs and pharmacy services. The fee schedule for health care
facilities shall take into consideration the reasonable cost of
providing services, including the cost of providing highly
specialized services and services using technological equipment
and biological implants, and cost and service differentials for
various types of facilities.

(2) The administrative director shall include services provided
by physical therapists, physician assistants, and nurse practitioners
in the official fee schedule adopted and revised pursuant to
paragraph (1). Nothing in this paragraph shall affect the ability of
physicians to continue to be reimbursed for their services in
accordance with the official medical fee schedule adopted
pursuant to paragraph (1) for the provision of services within their
scope of practice.

(3) The administrative director shall consult with statewide
professional organizations representing affected providers on the
update of the official medical fee schedule.
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(b) Nothing in this section shall prohibit a medical provider or
a licensed health care facility from being paid by an employer or
carrier fees in excess of those set forth on the official medical fee
schedule, provided that the fee is:

(1) Reasonable.
(2) Accompanied by itemization and justified by an

explanation of extraordinary circumstances related to the unusual
nature of the medical services rendered.

In no event shall a physician charge in excess of his or her usual
fee.

(c) In the event of a dispute between the physician and the
employer or carrier concerning the medical fees charged, the
physician may be allowed a reasonable fee for testimony, if a
physician testifies pursuant to the employer’s or carrier’s
subpoena, and the referee determines that the medical fee charged
was reasonable.

(d) Except as provided in Section 4626, the official medical fee
schedule shall not apply to medical-legal expenses as defined by
Section 4620.

SEC. 2.
SECTION 1. Section 5307.11 is added to the Labor Code, to

read:
5307.11. A health care provider or health facility licensed

pursuant to Section 1250 of the Health and Safety Code, and a
contracting agent, employer, or carrier may contract for
reimbursement rates different from those in the fee schedule
adopted and revised pursuant to Section 5307.1. When a health
care provider or health facility licensed pursuant to Section 1250
of the Health and Safety Code, and a contracting agent, employer,
or carrier contract for reimbursement rates different from those in
the fee schedule, the medical fee schedule for that health care
provider or health facility licensed pursuant to Section 1250 of the
Health and Safety Code shall not apply to the contracted
reimbursement rates.  Except as provided in subdivision (b) of
Section 5307.1, the official medical fee schedule shall establish
maximum reimbursement rates for all medical services provided
by a health care provider or health care facility licensed pursuant
to Section 1250 of the Health and Safety Code other than those
specified in contracts subject to this section.

SEC. 2. Section 5318 is added to the Labor Code, to read:
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5318. Notwithstanding any other provision of law, the
termination date of December 31, 2001, provided in Section
9792.1 of Title 8 of the California Code of Regulations shall be
extended until the effective date of new regulations adopted by the
administrative director, as required by Section 5307.1, providing
for the biennial review of the fee schedule for health care facilities.
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