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AMENDED IN SENATE AUGUST 22, 2002

AMENDED IN SENATE JUNE 20, 2002

AMENDED IN ASSEMBLY MAY 31, 2001

AMENDED IN ASSEMBLY APRIL 24, 2001

CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

ASSEMBLY BILL No. 1119

Introduced by Assembly Member Migden

February 23, 2001

An act to amend Section 11403.2 1559.110 of the Health and Safety
Code, and to amend Sections 11403.2 and 11403.3 of the Welfare and
Institutions Code, relating to public social services.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 1119, as amended, Migden. Transitional housing placement
services.

Under existing law, the Supportive Transitional Emancipation
Program (STEP), emancipated foster youth are eligible to receive
support while participating in an educational or training program, or
any activity consistent with the youth’s transitional independent living
plan up to 21 years of age. Existing law provides that any person less
than 21 years of age who is receiving aid pursuant to STEP, and who has
emancipated from a county that has elected to participate in a
transitional housing placement program for youths between 18 and 21
years of age, shall also be eligible for specified county transitional
housing placement program services that provide supervised housing
services.
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This bill would eliminate the requirement that a youth receive aid
pursuant to STEP in order to be eligible for the transitional housing
placement services described in the bill.

Vote: majority. Appropriation: no. Fiscal committee: yes.
State-mandated local program: no.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 1559.110 of the Health and Safety Code
is amended to read:

1559.110. (a) Except as specified in subdivision (e), the State
Department of Social Services shall license community care
facilities participating in transitional housing placement
programs, as designated in Sections 11400 and 16522 of the
Welfare and Institutions Code.

(b) Transitional housing placement programs shall provide
supervised housing services to persons who are at least 16 years of
age and not more than 18 years of age, except as provided in
Section 11403 of the Welfare and Institutions Code, and who meet
all of the following conditions:

(1) Meet the requirements of Section 11401 of the Welfare and
Institutions Code.

(2) Are in out-of-home placement under the supervision of the
county department of social services or the county probation
department.

(3) Are participating in, or have successfully completed, an
independent living program.

(c) A transitional housing placement program may also serve
any person less than 21 years of age who is receiving aid under
Section 11403.1 pursuant to paragraph (2) of subdivision (a) of
Section 11403.2 of the Welfare and Institutions Code.

(d) Transitional housing placement program services shall
include any of the following:

(1) Programs in which one or more participants in the program
live in an apartment, single-family dwelling, or condominium
with an adult employee of the provider.

(2) Programs in which a participant lives independently in an
apartment, single-family dwelling, or condominium rented or
leased by the provider located in a building in which one or more
adult employees of the provider reside and provide supervision.
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(3) Programs in which a participant lives independently in an
apartment, single-family dwelling, or condominium rented or
leased by a provider under the supervision of the provider if the
State Department of Social Services provides approval.

(e) A transitional housing placement facility that serves only
eligible youth over 18 years of age who have emancipated from the
foster care system shall not be subject to subdivision (a), provided
the facility has been certified to provide transitional housing
services by the appropriate county social services or probation
department, and has obtained a local fire clearance. No later than
June 30, 2002, the department shall establish certification
standards and procedures in consultation with the County Welfare
Directors Association, the California Youth Connection, the
county probation departments, and provider representatives. The
certification standards shall include, but not be limited to, a
criminal background check of transitional housing providers and
staff.

(f) (1) The department shall adopt regulations to govern
transitional housing placement facilities licensed pursuant to this
section.

(2) The regulations shall be age-appropriate and recognize that
youth who are about to emancipate from the foster care system
should be subject to fewer restrictions than those who are younger.
At a minimum, the regulations shall provide for both of the
following:

(A) Require programs that serve youth who are both in and out
of the foster care system to have separate rules and program
design, as appropriate, for these two groups of youth.

(B) Allow youth who have emancipated from the foster care
system to have the greatest amount of freedom possible in order
to prepare them for self-sufficiency.

SEC. 2. Section 11403.2 of the Welfare and Institutions Code
is amended to read:

11403.2. (a) The following persons shall be eligible for
transitional housing placement program services provided
pursuant to Article 4 (commencing with Section 16522) of
Chapter 5 of Part 4:

(1) Any minor at least 16 years of age and not more than 18
years of age, except as provided in Section 11403, who is eligible
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for AFDC-Foster Care benefits under this chapter and who meets
the requirements in Section 16522.2.

(2) Any person less than 21 years of age who has emancipated
from a county that has elected to participate in a transitional
housing placement program for youths who are at least 18 years
of age and under 21 years of age, as described in subdivision (r)
of Section 11400, provided he or she has not received services
under this paragraph for more than a total of 24 months, whether
or not consecutive. If the person participating in a transitional
housing placement program is not receiving aid under Section
11403.1, he or she, as a condition of participation, shall enter into,
and execute the provisions of, a transitional independent living
plan that shall be mutually agreed upon, and annually reviewed,
by the emancipated foster youth and the county welfare or
probation department or independent living program coordinator.
The youth participating under this paragraph shall inform the
county of any changes to conditions specified in the agreed upon
plan that affect eligibility, including changes in address, living
circumstances, and the educational or training program.

(b) Payment on behalf of an eligible person receiving
transitional housing services shall be made to the transitional
housing placement program pursuant to the conditions and
limitations set forth in Section 11403.3.

SEC. 3. Section 11403.3 of the Welfare and Institutions Code
is amended to read:

11403.3. (a) (1) Subject to subdivision (b), a transitional
housing placement program, as defined in Section 11400, that
provides transitional housing services to an eligible youth in a
facility licensed pursuant to subdivision (a) of Section 1559.110
of the Health and Safety Code, shall be paid a monthly rate that is
75 percent of the average foster care expenditures for foster youth
16 to 18 years of age, inclusive, in group home care in the county
in which the program operates.

(2) Subject to subdivision (c), a transitional housing placement
program, as defined in Section 11400, that provides transitional
housing services to an eligible youth in a facility certified pursuant
to subdivision (e) of Section 1559.110 of the Health and Safety
Code, shall be paid a monthly rate that is 70 percent of the average
foster care expenditures for foster youth 16 to 18 years of age,
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inclusive, in group home care in the county in which the program
operates.

(b) Payment to a transitional housing placement program for
transitional housing services provided to a person described in
paragraph (1) of subdivision (a) of Section 11403.2 shall be subject
to the following conditions:

(1) An amount equal to the base rate, as defined in subdivision
(d), shall be paid for transitional housing services provided.

(2) Any additional amount payable pursuant to subdivision (a)
shall be contingent on both of the following:

(A) The availability of moneys in the Transitional Housing for
Foster Youth Fund established in Section 11403.4 to pay the state
share of cost of the additional amount.

(B) Election by the county placing the youth in the transitional
housing placement program to participate in the costs of the
additional amount, pursuant to subdivision (g).

(c) (1) Payment to a transitional housing placement program
for transitional housing services provided to a person receiving aid
under Section 11403.1 pursuant to paragraph (2) of subdivision
(a) of Section 11403.2 shall be subject to the following conditions:

(A) An amount Any Supportive Transitional Emancipation
Program (STEP) payment payable pursuant to Section 11403.1
shall be paid for transitional housing services provided.

(B) Any additional amount payable pursuant to subdivision (a)
to a transitional housing placement program for services provided
to a person described in paragraph (2) of subdivision (a) of Section
11403.2 shall be paid contingent on both of the following:

(i) The availability of moneys in the Transitional Housing for
Foster Youth Fund established in Section 11403.4 to pay the state
share of cost of the additional amount payment.

(ii) Election by the county from which the person has
emancipated to participate in the costs of the additional amount
payment, pursuant to subdivision (g).

(2) The department may limit new participants into transitional
housing placement programs if costs for this subdivision are
projected to exceed moneys available in the Transitional Housing
for Foster Youth Fund established in Section 11403.4.

(d) (1) As used in this section, ‘‘base rate’’ means the rate a
transitional housing placement program was approved to receive
on June 30, 2001. If a program commences operation after this
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date, the base rate shall be the rate the program would have
received if it had been operational on June 30, 2001.

(2) Notwithstanding subdivision (a), no transitional housing
placement program with an approved rate on July 1, 2001, shall
receive a lower rate than its base rate.

(e) Any reductions in payments to a transitional housing
placement program pursuant to the implementation of paragraph
(2) of subdivision (b) or subparagraph (B) of paragraph (1) of
subdivision (c) shall not preclude the program from acquiring
from other sources, additional funding necessary to provide
program services.

(f) The department shall develop, implement, and maintain a
ratesetting system schedule for transitional housing placement
programs pursuant to subdivisions (a) to (d), inclusive.

(g) Funding for the rates payable under this section shall be
subject to the sharing ratios specified in subdivision (c) of Section
15200.
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