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Assembly Bill No. 213

CHAPTER 37

An act to amend Section 5328 of the Welfare and Institutions Code,
relating to mental health.

[Approved by Governor July 4, 2001. Filed with
Secretary of State July 5, 2001.]

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

AB 213, Nation. Mental health: records: licensed marriage and
family therapists.

Existing law prohibits the disclosure of all information and records
obtained in the course of providing intake, assessment, and services to
persons with developmental disabilities, or in the course of providing
certain mental health services to either voluntary or involuntary
recipients of services, except in specified circumstances, such as when
the patient, with the approval of the physician, licensed psychologist, or
social worker with a master’s degree in social work, who is in charge of
the patient, designates persons to whom information or records may be
released.

This bill would also permit the disclosure of information or records
when the patient, with the approval of the licensed marriage and family
therapist, who is in charge of the patient, designates persons to whom
information or records may be released.

The people of the State of California do enact as follows:

SECTION 1. Section 5328 of the Welfare and Institutions Code is
amended to read:

5328. All information and records obtained in the course of
providing services under Division 4 (commencing with Section 4000),
Division 4.1 (commencing with Section 4400), Division 4.5
(commencing with Section 4500), Division 5 (commencing with
Section 5000), Division 6 (commencing with Section 6000), or Division
7 (commencing with Section 7100), to either voluntary or involuntary
recipients of services shall be confidential. Information and records
obtained in the course of providing similar services to either voluntary
or involuntary recipients prior to 1969 shall also be confidential.
Information and records shall be disclosed only in any of the following
cases:
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(a) In communications between qualified professional persons in the
provision of services or appropriate referrals, or in the course of
conservatorship proceedings. The consent of the patient, or his or her
guardian or conservator shall be obtained before information or records
may be disclosed by a professional person employed by a facility to a
professional person not employed by the facility who does not have the
medical or psychological responsibility for the patient’s care.

(b) When the patient, with the approval of the physician, licensed
psychologist, social worker with a master’s degree in social work, or
licensed marriage and family therapist, who is in charge of the patient,
designates persons to whom information or records may be released,
except that nothing in this article shall be construed to compel a
physician, licensed psychologist, social worker with a master’s degree
in social work, licensed marriage and family therapist, nurse, attorney,
or other professional person to reveal information that has been given to
him or her in confidence by members of a patient’s family. Nothing in
this subdivision shall be construed to authorize a licensed marriage and
family therapist to provide services or to be in charge of a patient’s care
beyond his or her lawful scope of practice.

(c) To the extent necessary for a recipient to make a claim, or for a
claim to be made on behalf of a recipient for aid, insurance, or medical
assistance to which he or she may be entitled.

(d) If the recipient of services is a minor, ward, or conservatee, and
his or her parent, guardian, guardian ad litem, or conservator designates,
in writing, persons to whom records or information may be disclosed,
except that nothing in this article shall be construed to compel a
physician, licensed psychologist, social worker with a master’s degree
in social work, licensed marriage and family therapist, nurse, attorney,
or other professional person to reveal information that has been given to
him or her in confidence by members of a patient’s family.

(e) For research, provided that the Director of Mental Health or the
Director of Developmental Services designates by regulation, rules for
the conduct of research and requires the research to be first reviewed by
the appropriate institutional review board or boards. The rules shall
include, but need not be limited to, the requirement that all researchers
shall sign an oath of confidentiality as follows:

Date

As a condition of doing research concerning persons who have
received services from  (fill in the facility, agency or person), I,

, agree to obtain the prior informed consent of such persons who
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have received services to the maximum degree possible as determined
by the appropriate institutional review board or boards for protection of
human subjects reviewing my research, and I further agree not to divulge
any information obtained in the course of such research to unauthorized
persons, and not to publish or otherwise make public any information
regarding persons who have received services such that the person who
received services is identifiable.

I recognize that the unauthorized release of confidential information
may make me subject to a civil action under provisions of the Welfare
and Institutions Code.

(f) To the courts, as necessary to the administration of justice.
(g) To governmental law enforcement agencies as needed for the

protection of federal and state elective constitutional officers and their
families.

(h) To the Committee on Senate Rules or the Committee on
Assembly Rules for the purposes of legislative investigation authorized
by the committee.

(i) If the recipient of services who applies for life or disability
insurance designates in writing the insurer to which records or
information may be disclosed.

(j) To the attorney for the patient in any and all proceedings upon
presentation of a release of information signed by the patient, except that
when the patient is unable to sign the release, the staff of the facility,
upon satisfying itself of the identity of the attorney, and of the fact that
the attorney does represent the interests of the patient, may release all
information and records relating to the patient except that nothing in this
article shall be construed to compel a physician, licensed psychologist,
social worker with a master’s degree in social work, licensed marriage
and family therapist, nurse, attorney, or other professional person to
reveal information that has been given to him or her in confidence by
members of a patient’s family.

(k) Upon written agreement by a person previously confined in or
otherwise treated by a facility, the professional person in charge of the
facility or his or her designee may release any information, except
information that has been given in confidence by members of the
person’s family, requested by a probation officer charged with the
evaluation of the person after his or her conviction of a crime if the
professional person in charge of the facility determines that the
information is relevant to the evaluation. The agreement shall only be
operative until sentence is passed on the crime of which the person was
convicted. The confidential information released pursuant to this
subdivision shall be transmitted to the court separately from the
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probation report and shall not be placed in the probation report. The
confidential information shall remain confidential except for purposes
of sentencing. After sentencing, the confidential information shall be
sealed.

(l) Between persons who are trained and qualified to serve on
‘‘multidisciplinary personnel’’ teams pursuant to subdivision (d) of
Section 18951. The information and records sought to be disclosed shall
be relevant to the prevention, identification, management, or treatment
of an abused child and his or her parents pursuant to Chapter 11
(commencing with Section 18950) of Part 6 of Division 9.

(m) To county patients’ rights advocates who have been given
knowing voluntary authorization by a client or a guardian ad litem. The
client or guardian ad litem, whoever entered into the agreement, may
revoke the authorization at any time, either in writing or by oral
declaration to an approved advocate.

(n) To a committee established in compliance with Sections 4070 and
5624.

(o) In providing information as described in Section 7325.5. Nothing
in this subdivision shall permit the release of any information other than
that described in Section 7325.5.

(p) To the county mental health director or the director’s designee, or
to a law enforcement officer, or to the person designated by a law
enforcement agency, pursuant to Sections 5152.1 and 5250.1.

(q) If the patient gives his or her consent, information specifically
pertaining to the existence of genetically handicapping conditions, as
defined in Section 341.5 of the Health and Safety Code, may be released
to qualified professional persons for purposes of genetic counseling for
blood relatives upon request of the blood relative. For purposes of this
subdivision, ‘‘qualified professional persons’’ means those persons with
the qualifications necessary to carry out the genetic counseling duties
under this subdivision as determined by the genetic disease unit
established in the State Department of Health Services under Section
309 of the Health and Safety Code. If the patient does not respond or
cannot respond to a request for permission to release information
pursuant to this subdivision after reasonable attempts have been made
over a two-week period to get a response, the information may be
released upon request of the blood relative.

(r) When the patient, in the opinion of his or her psychotherapist,
presents a serious danger of violence to a reasonably foreseeable victim
or victims, then any of the information or records specified in this section
may be released to that person or persons and to law enforcement
agencies as the psychotherapist determines is needed for the protection
of that person or persons. For purposes of this subdivision,
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‘‘psychotherapist’’ means anyone so defined within Section 1010 of the
Evidence Code.

(s) To persons serving on an interagency case management council
established in compliance with Section 5606.6 to the extent necessary
to perform its duties. This council shall attempt to obtain the consent of
the client. If this consent is not given by the client, the council shall
justify in the client’s chart why these records are necessary for the work
of the council.

(t) (1) To the designated officer of an emergency response employee,
and from that designated officer to an emergency response employee
regarding possible exposure to HIV or AIDS, but only to the extent
necessary to comply with provisions of the Ryan White Comprehensive
AIDS Resources Emergency Act of 1990 (P.L. 101-381; 42 U.S.C. Sec.
201).

(2) For purposes of this subdivision, ‘‘designated officer’’ and
‘‘emergency response employee’’ have the same meaning as these terms
are used in the Ryan White Comprehensive AIDS Resources Emergency
Act of 1990 (P.L. 101-381; 42 U.S.C. Sec. 201).

(3) The designated officer shall be subject to the confidentiality
requirements specified in Section 120980, and may be personally liable
for unauthorized release of any identifying information about the HIV
results. Further, the designated officer shall inform the exposed
emergency response employee that the employee is also subject to the
confidentiality requirements specified in Section 120980, and may be
personally liable for unauthorized release of any identifying information
about the HIV test results.

(u) (1) To a law enforcement officer who personally lodges with a
facility, as defined in paragraph (2), a warrant of arrest or an abstract of
such a warrant showing that the person sought is wanted for a serious
felony, as defined in Section 1192.7 of the Penal Code, or a violent
felony, as defined in Section 667.5 of the Penal Code. The information
sought and released shall be limited to whether or not the person named
in the arrest warrant is presently confined in the facility. This paragraph
shall be implemented with minimum disruption to health facility
operations and patients, in accordance with Section 5212. If the law
enforcement officer is informed that the person named in the warrant is
confined in the facility, the officer may not enter the facility to arrest the
person without obtaining a valid search warrant or the permission of staff
of the facility.

(2) For purposes of paragraph (1), a facility means all of the
following:

(A) A state hospital, as defined in Section 4001.
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(B) A general acute care hospital, as defined in subdivision (a) of
Section 1250 of the Health and Safety Code, solely with regard to
information pertaining to a mentally disordered person subject to this
section.

(C) An acute psychiatric hospital, as defined in subdivision (b) of
Section 1250 of the Health and Safety Code.

(D) A psychiatric health facility, as described in Section 1250.2 of the
Health and Safety Code.

(E) A mental health rehabilitation center, as described in Section
5675.

(F) A skilled nursing facility with a special treatment program for
chronically mentally disordered patients, as described in Sections 51335
and 72445 to 72475, inclusive, of Title 22 of the California Code of
Regulations.

The amendment of subdivision (d) enacted at the 1970 Regular
Session of the Legislature does not constitute a change in, but is
declaratory of, the preexisting law.

O


