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CALIFORNIA LEGISLATURE—2001–02 REGULAR SESSION

Assembly Constitutional Amendment No. 1

Introduced by Assembly Member Nation

December 15, 2000

Assembly Constitutional Amendment No. 1—A resolution to
propose to the people of the State of California an amendment to the
Constitution of the State, by amending Section 16 of Article VI thereof,
relating to the election of judges.

LEGISLATIVE COUNSEL’S DIGEST

ACA 1, as introduced, Nation. Election of judges.
The California Constitution currently provides that judges of the

Supreme Court and courts of appeal appear on the ballot uncontested,
with the question presented whether the candidate shall be elected. If
an incumbent judge does not file a declaration to succeed to the office
by a specified deadline, the Governor nominates a candidate. The
Legislature, by a 2/3 vote of each house, or the electors of a county may
make this system of election applicable to judges of superior courts.
Otherwise, judges of the superior court, like judges of the municipal
court, may be opposed for election, but the Legislature may provide that
an unopposed incumbent’s name not appear on the ballot.

This measure would provide, instead, that all judges appear on the
ballot uncontested, with the question presented whether the candidate
shall be elected.

The measure would also make related changes.
Vote: 2/3. Appropriation: no. Fiscal committee: no. State-mandated

local program: no.
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Resolved by the Assembly, the Senate concurring, That the
Legislature of the State of California at its 2001–02 Regular
Session commencing on the fourth day of December 2000,
two-thirds of the membership of each house concurring, hereby
proposes to the people of the State of California that the
Constitution of the State be amended by amending Section 16 of
Article VI thereof, to read:

SEC. 16. (a) Judges of the Supreme Court shall be elected at
large and judges of courts of appeal shall be elected in their
districts at general elections at the same time and places as the
Governor. Their terms are 12 years beginning the Monday after
January 1 following their election, except that a judge elected to
an unexpired term serves the remainder of the term. In creating a
new court of appeal district or division the Legislature shall
provide that the first elective terms are 4, 8, and 12 years.

(b) (1) In counties in which there is no municipal court, judges
Judges of superior and municipal courts shall be elected in their
counties or municipal court districts at general elections except as
otherwise necessary to meet the requirements of federal law. In the
latter case the Legislature, by two-thirds vote of the membership
of each house thereof, with the advice of judges within the affected
court, may provide for their election by the system prescribed in
subdivision (d), or by any other arrangement. The Legislature may
provide that an unopposed incumbent’s name not appear on the
ballot.

(2) In counties in which there is one or more municipal court
districts, judges of superior and municipal courts shall be elected
in their counties or districts at general elections. The Legislature
may provide that an unopposed incumbent’s name not appear on
the ballot.

(c) Terms of judges of superior courts are 6 years beginning the
Monday after January 1 following their election. A vacancy shall
be filled by election to a full term at the next general election after
the second January 1 following the vacancy, but the Governor shall
appoint a person to fill the vacancy temporarily until the elected
judge’s term begins.

(d)
(c) Within 30 days before August 16 preceding the expiration

of the judge’s term, a judge of the Supreme Court or a court of
appeal may file a declaration of candidacy to succeed to the office
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presently held by the judge. If the declaration is not filed, the
Governor before September 16 shall nominate a candidate. At the
next general election, only the candidate so declared or nominated
may appear on the ballot, which shall present the question whether
the candidate shall be elected. The candidate shall be elected upon
receiving a majority of the votes on the question. A candidate not
elected may not be appointed to that court but later may be
nominated and elected.

The Governor shall fill judicial vacancies in those courts by
appointment. An appointee holds office until the Monday after
January 1 following the first general election at which the
appointee had the right to become a candidate or until an elected
judge qualifies. A nomination or appointment by the Governor to
the Supreme Court or a court of appeal is effective when
confirmed by the Commission on Judicial Appointments.

Electors of a county, by majority of those voting and in a manner
the Legislature shall provide, may make this system of selection
applicable to judges of superior courts.
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